Merkel még nem akar a koalíción gondolkozni

Bár a CDU magasan vezet, a kancellár még nem veszi félvállról az SPD jelöltjét, Martin Schulzot.

MN
2017. 08. 14. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel német kancellár a kampány alatt még nem akar azon gondolkodni, kivel lépne koalícióra a szeptember 24-ei szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások után. A német kormányfő a Phoenix közszolgálati televízió és a Deutschlandfunk közszolgálati rádiócsatorna közös politikai fórumán kijelentette, egyelőre mindenki saját magáért küzd.

A hétfő este adásba kerülő beszélgetés előzetesen közölt részletei szerint annyit leszögezett a kancellár, hogy a Német Szociáldemokrata Párttól (SPD) balra álló Baloldallal (Die Linke), valamint a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) és bajor testvérpártjától a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal semmiképp sem kormányozna együtt.

Merkel az interjúban arról is beszélt, hogy nem szokása lebecsülni a vetélytársait, így „nem veszi félvállról” ellenfelét, az SPD jelöltjét, Martin Schulzot sem annak ellenére, hogy a felmérések szerint a CDU/CSU vezet a választási kampányban.

Forschungsgruppe Wahlen kutatóintézet múlt pénteken közölt friss felmérése szerint a CDU/CSU pártszövetség a szavazatok 40 százalékára számíthat, míg az SPD 24 százalékra. A magyarnál arányosabb német választási rendszerben ez azt jelentheti, hogy nem lenne meg az abszolút többsége, de ez nem is meglepetés Németországban. A CDU ebben az esetben ismét nagykoalíciót köthet az SPD-vel, vagy szövetkezhet a Bundestagba várhatóan visszakerülő liberális FDP-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.