Mexikó ismét leszögezte: nem fizet Donald Trump ígéretéért

Ez nem tárgyalási stratégia, hanem álláspont – emelték ki.

MN
2017. 08. 28. 3:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikó nem fog fizetni az Egyesült Államokkal közös határán felépítendő falért, ahogy azt Donald Trump amerikai elnök kezdeményezi – közölte internetes oldalán vasárnap a mexikói külügy.

A dokumentumban a tárca azt írta: a mexikói kormány mindig is hangsúlyozta, hogy országa semmilyen körülmények között nem fog fizetni a fal vagy más akadály felépítéséért az Egyesült Államok területén, a mexikói határvonalon. Ez nem Mexikó tárgyalási stratégiája, hanem egy olyan álláspont, amely megfelel az ország szuverenitásának és nemzeti méltóságának – fűzték hozzá.

Vasárnap Donald Trump olyan országként írta le Mexikót, ahol a világon az egyik legmagasabb a bűnözés mértéke. Megismételte, hogy szükséges falat emelni a két ország határán – írja az MTI.

Korábban az arizonai Phoenixben tartott szerdai beszédében az amerikai elnök nem is túl leplezetten megfenyegette a demokrata képviselőket: ha akadályozzák a fal felhúzását, azzal egész Amerikát sodorják veszélybe, ezt pedig ő nem engedheti meg.

A hatalmas védelmi rendszer létrehozásához a kabinetnek jóvá kell hagyatnia a kongresszussal az ezzel járó csillagászati összegű számlát, a republikánusok azonban ezt saját erőből nem oldhatják meg – szükségük lenne a demokrata képviselők támogatására, akik jó eséllyel nem támogatják majd a tervet.

„Higgyétek el, a fal akkor is megépül, ha ehhez le kell állítanunk a kormányzat működését. A választók ugyanis a bevándorlás ellenőrzésére szavaztak” – fogalmazott Trump.

Az elnöki fenyegetés akkor válhat valósággá, ha a demokraták és a republikánusok október elsejéig nem fogadnák el a falépítés költségvetését. Utóbbi esetben a kongresszus nem fogadná el a kabinet büdzséjét, a nem alapvető kormányzati szolgáltatások pedig leállnának.

A fal építése a közös határon egyike Trump választási ígéretének. A létesítmény létrehozásáról még január 25-én rendelkezett az elnök, s többször is bejelentette, hogy az árát Mexikó fogja megtéríteni. A fal hossza több mint háromezer kilométer lenne.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök már akkor határozottan elutasította az országaik közé emelendő akadály finanszírozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.