Németországban kémkedtek a svájci titkosszolgák?

Listát készíthettek azokról a német adónyomozókról, akik az elmúlt években német adóelkerülők banki adatait vették meg.

MTI
2017. 08. 14. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóhírek szerint a német szövetségi ügyészség nyomoz a svájci titkosszolgálat három munkatársa után, mert azt gyanítja, hogy a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (NDB) Németországban kémkedett.

A liberális Süddeutsche Zeitung, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk közszolgálati rádiócsatornák megbízható forrásból származó információi szerint az ügy összefügg egy svájci titkosügynök korábbi letartóztatásával, aki a gyanú szerint német adónyomozók után kémkedett.

Daniel M. svájci kém – akit tavasszal fogtak el Frankfurtban, és azóta is előzetes letartóztatásban van – listát készített azokról a német adónyomozókról, akik az elmúlt években német adóelkerülők lopott banki adatait vették meg. A jegyzék alapján a svájci hatóságok azonosítani tudták volna, kik vettek részt az ügyletben.

Elsősorban Észak-Rajna-Vesztfália vette meg adócsalók adatait, egy részüket több millió euróért. A tartományi pénzügyminisztérium kimutatásai szerint a megszerzett adatoknak köszönhetően 2015-ben 1,8 milliárd eurónyi adóhátralékot és pénzbüntetést sikerült behajtani. A német ügyészség egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.