Oltástörvény készül Romániában az oltásmegtagadók miatt

A tervezet szerint meg lehet tagadni az oltást, de felvilágosító előadásokra kell járniuk a szülőknek.

MN
2017. 08. 09. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román kormány elfogadta szerdán az oltástörvény áprilisban kidolgozott, a súlyos kanyarójárvány miatt éles társadalmi vitát kiváltó tervezetét – írja az MTI bukaresti tudósítója. Romániában a tavaly kezdődött, az ország egészére kiterjedt, eddig 8500 megbetegedést kiváltó és 32 halálos áldozatot követelő kanyarójárvány miatt merült fel egy külön oltástörvény elfogadása, amely a hasonló válságok kialakulását hivatott megelőzni.

A parlamenti elfogadásra váró, a tervek szerint 2018-tól hatályba lépő törvénytervezet szerint a gyerekek bölcsődei, óvodai vagy iskolai beíratásához oltási könyvet kell bemutatni vagy háziorvosi igazolást arról, ha egy vakcina ellenjavallt. Amennyiben a gyermek nem kapta meg a korának megfelelő kötelező védőoltások mindegyikét, az oktatási intézménynek és az egészségügyi hatóságoknak egy éven belül gondoskodniuk kell arról, hogy a gyerek ellenállóvá váljon az oltásprogramban nevesített betegségekkel szemben.

A szülők (vagy törvényes gyámok) hozzájárulását a gyermek beoltásához alapértelmezettnek tekintik, de azok a szülők, akik ezt ellenzik, írásos nyilatkozattal akadályozhatják meg a törvényben megszabott kötelező vakcinák beadását. A kormány szerdai közleménye ugyan nem tér ki rá, de Florian Bodog egészségügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott: magát az oltásmegtagadást nem büntetnék, de tízezer lejes (665 ezer forintos) bírságot helyeznek kilátásba azoknak az oltásmegtagadó szülőknek, akik nem vesznek részt a számukra szervezett egészségügyi tanácsadásokon. A megyei oltásügyi bizottságoknak legalább háromhavi rendszerességgel kell „tanácsadást” szervezniük az oltásmegtagadó szülők számára, amíg rá nem veszik őket, hogy jobb belátásra térjenek.

A román közegészségügyi hatóságok által ingyenesen biztosított oltásprogram a torokgyíkkal, tetanusszal, szamárköhögéssel, kanyaróval, rózsahimlővel, mumpsszal és hepatitis B vírussal szembeni immunitás kialakítását célozza. Az oltások beadatását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában a szülők egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított kampány hatására.

A kanyarójárvány kitörése után kiderült, hogy nincs is elég oltóanyag az országban. Miután a hiányt sikerült pótolni, az utóbbi hónapban csaknem 70 ezer gyerek kapta meg a kanyaró elleni vakcinát, de az oltásmegtagadás aránya még mindig eléri a 12 százalékot – mondta Bodog a szerdai kormányülésen. A miniszter és Mihai Tudose kormányfő korábban a kiskorúak veszélyeztetésével vádolták azokat a szülőket, akik oltásellenességükkel halálos veszélynek teszik ki gyerekeiket és ezáltal a velük egy közösségben élő csecsemőket. A kanyaróban megbetegedett beoltatlan gyerekek sok esetben alig néhány hónapos csecsemőket is megfertőztek, akik koruk miatt még nem is kaphatták meg a védőoltást, és közülük többen belehaltak a betegségbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.