Öt év börtönt kapott a Samsung alelnöke

Vesztegetés és hamis eskü miatt ítélték el Li Dzsejongot, akit a volt dél-koreai államfő bukása rántott magával a Samsung korrupciós ügyében.

MN
2017. 08. 25. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év börtönre ítélték a Samsung Electronics alelnökét: a dél-koreai bíróság több vádpontban is bűnösnek találta a 49 éves Li Dzsejongot, aki a Samsung Electronics alelnöki posztját töltötte be gyakorlatilag a cég örököseként.

Az ítélet szerint bűnlajstroma a vesztegetéstől a hamis vádig terjedt. Őt is a volt dél-koreai államfő, Pak Kunhje bukása rántotta magával: a volt elnök elleni vizsgálat tárta fel, hogy a Samsung is azon cégek közé tartozott, amelyek a hatalmi visszaélések cinkosai voltak – írja az ítéletről beszámoló Euronews.com.

A Samsung-vezér ellen a vád, hogy csaknem 26 millió – más források szerint 38 millió – dollárnak megfelelő kenőpénzt adományozott az azóta már szintén korrupciós vádak miatt lemondatott dél-koreai elnök legjobb barátnőjének és tanácsadójának egy alapítványon keresztül.

Cserébe azt várta, hogy a kormány, illetve az állami nyugdíjalap – mint a legnagyobb részvényes – támogassa a Samsung két leányvállalatának összeolvadását, amely révén Li Dzsejong további részvények vásárlása nélkül tudta növelni befolyását a cégben.

A pénz azután visszavándorolt az államfő zsebébe. Li Dzsejong februári letartóztatása óta tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna – a vádhatóság korábban 12 év börtönt kért a vállalatvezető ügyében.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.