Ötven migránst küldött a halálba egy vizsgálattól tartó embercsempész

A csempész vízbe parancsolta a 120 kamaszt, amikor meglátta a parti őrség embereit. Az utasok közel fele a vízbe fulladt.

MN
2017. 08. 09. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ötven kamaszkorú szomáliai és etiópiai migránst „fojtott szándékosan” a tengerbe egy embercsempész szerda hajnalban, amikor 120 utasát a tengerbe kényszerítette a jemeni partok közelében – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

„A túlélők kollégáinknak elmondták, hogy az embercsempész a tengerbe lökte őket, amikor meglátta a hatóságok embereit a partok közelében” – tudatta közleményében Laurent de Boeck, az IOM jemeni missziójának vezetője.

Az ENSZ-hez tartozó szervezet „megrázónak és embertelennek” nevezte a történteket.

Az IOM munkatársai 29 afrikai migráns holttestét megtalálták az Ádeni-öböl mentén fekvő jemeni Sabva tartomány tengerpartjánál, 22 társuknak nyoma veszett az incidens után. „Mindnyájan nagyon fiatalok voltak, az átlagéletkoruk 16 év körüli lehetett” – mondta Olivia Headon, az IOM szóvivője.

Az Afrika szarva és Jemen közötti szűk tenger a jemeni konfliktus ellenére is népszerű útvonal a bevándorlók körében, írja az MTI.

A IOM elemzése alapján egyébként csökkenőben van a migrációs hullám: január elseje és augusztus 6. között méréseik szerint 116 692 menekült és gazdasági bevándorló érkezett Európába – míg tavaly ugyanebben az időszakban még 263 436-an jöttek. 

Némileg visszaesett a halálos áldozatok száma is, de még mindig sokan halnak meg a kockázatos tengeri átkelések során: idén 2405 áldozatról tudnak, míg tavaly 3193-an fulladtak a vízbe. A halálesetek többsége a legforgalmasabb, Líbiát és Olaszországot összekötő migrációs útvonalon történik, és olasz területre jut be az afrikai bevándorlók legnagyobb tömege is – csak az elmúlt hónapokban közel 100 ezren érkeztek meg ide. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.