Populista programmal robbantaná fel a koalíciót a szlovák szélsőjobb

Az SNS elnöke 13. és 14. havi bér bevezetését akarja elérni, de alapítana egy nemzeti légitársaságot is.

MN
2017. 08. 11. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc követeléssel érkezik a pénteki koalíciós tárgyalásra Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Ezek lennének a feltételei annak, hogy a nacionalista párt bent maradjon a kormánykoalícióban. A pozsonyi Új Szó szerint háromra valószínűleg probléma nélkül rábólintanak a partnerek, de a szociális jellegű követelések várhatóan komoly vitát váltanak ki. A Híd és a Smer óvatosan fogalmaz, de mindkét párt leszögezte, törekedni fognak a kompromisszumra.

Andrej Danko követelései a következők:

A koalíciós válságot az váltotta ki, hogy az oktatási minisztérium 600 millió eurós támogatási keretet kezdett kiosztani, elvileg a tudomány és a kutatás támogatására, de a pénzt olyan, alkalmazottak nélküli fiókcégek nyerték el, melyek korábban egyáltalán nem foglalkoztak kutatással. A projektekkel kapcsolatban kiderült, hogy a pályázatokat olyan személyek bírálták el, akik nem jártasak az adott szakterületen és nem tevékenykednek a kutatás és a tudomány területén sem.

Az oktatási tárcát Peter Plavčan, az SNS által jelölt miniszter vezeti, akit más kormánytagok nyilvánosan bíráltak a pályázat miatt – ezért is szerepel az SNS követelései közt, hogy ne bírálják egymás munkáját a miniszterek. Andrej Danko a botrányra reagálva jelentette be, hogy pártja kilép a koalícióból, hacsak nem teljesítik a követeléseit. 

FRISSÍTÉS: Robert Fico miniszterelnök egészségügyi gondjaira hivatkozva lemondták péntekre tervezett ülést, alig fél órával annak meghirdetett kezdése előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.