Raúl Castro levélben biztosította támogatásáról a venezuelai államfőt

„Nem lesz egyedül” politikai harcában a „nemzetközi zaklatással” szemben – írta a kubai elnök.

MN
2017. 08. 10. 5:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kubai állami televízióban is felolvasott levelében Raúl Castro „kitörő forradalmi örömmel” üdvözölte a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, és biztosította Madurót, hogy „a kubaiak a harcos szolidaritás élcsapatába” tartoznak Latin-Amerikában, és továbbra is „elkötelezettek ügye iránt” – írja az MTI.

„Az ádáz küzdelem és a nemzetközi zaklatás, a blokád és az ínség napjai jönnek, de te nem leszel egyedül” – nyomatékosította Raúl Castro.

A nemzetközileg egyre jobban elszigetelődő Maduro hatalmát otthon is folyamatosan vitatják. Az április óta tartó tüntetéshullám eddig legalább 125 ember életét követelte. Az elnök úgy próbál felülkerekedni az ellenzéki többségű parlamenten, hogy létrehozta a mindenek felett álló alkotmányozó nemzetgyűlést, amelyet híveivel töltött fel.

Castro feltételek nélkül támogatja Madurót. Havanna július végén elutasította, hogy közvetítőként vegyen részt a venezuelai belpolitikai válság megoldásában, és az elnök legitimitása mellett kardoskodott.

Kuba erősen függ a Venezuelából kedvező feltételek mellett érkező olajszállítmányoktól.

Az ellenzék uralta venezuelai parlament hétfőn kinyilvánította, hogy nem hajlandó elismerni a Nicolás Maduro elnök által létrehozott új alkotmányozó nemzetgyűlés egyetlen döntését sem.

A képviselők tehát egyhangúlag úgy határoztak, hogy nem ismerik el a korlátlan hatalommal felruházott szupertestület azon döntését, amellyel elrendelte a Maduro-kormánnyal szembeszálló Luisa Ortega Díaz főügyész leváltását, és a főügyészi poszt újbóli betöltése helyett egy úgynevezett igazságtételi bizottságot alakít.

Maduro közlése szerint az új bizottságnak kell majd felelősségre vonnia az ellenzék vezetőit az utóbbi hónapok politikai zavargásaiért. Delsa Solórzano ellenzéki képviselő ezzel szemben kijelentette, hogy az igazságtételi bizottság létrehozásának célja „azoknak az üldözése, akik másként gondolkodnak”.

Utóbbi véleményt csak megerősítheti, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés pénteken megválasztott vezetője, a korábbi külügyminiszter Delcy Rodríguez gyors és kemény fellépéssel fenyegette meg Nicolás Maduro politikai ellenfeleit.

„Ne gondolják, hogy hetekig, hónapokig vagy évekig fogunk várni. Már holnap cselekedni fogunk. Le fog sújtani az igazság azokra az erőszakos fasisztákra, akik gazdasági és lélektani háborút indítottak ellenünk” – mondta megválasztásakor Rodríguez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.