Románia-szerte tiltakozások voltak

Hat városban vonultak utcára a tüntetők.

MTI
2017. 08. 28. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukarestben a kormány hivatala előtt összegyűlt tüntetők a kormány fő erejét adó szociáldemokratákat „vörös pestisnek” bélyegezték, egyben azt skandálták, hogy „tolvajok és maffiózók kormánya”.

Hat városban voltak megmozdulások Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a román igazságszolgáltatás működését szabályozó törvénymódosítása ellen.

A tárcavezető augusztus 23-án ismertette javaslatait, amelyek szerint egyebek mellett kizárná az elnököt a legfőbb ügyész és a főügyészek kinevezési eljárásából. Az elnök helyett az igazságügyi miniszter javaslatára a Legfels Bírói Tanács ügyészi részlege nevezné ki őket. Kilátásba helyezte azt is, hogy a bírák és ügyészek szakmai hibákért vagyonukkal felelnének.

Klaus Iohannis államfő bírálta, egyben a jogállamiság elleni támadásnak minősítette Tudorel Toader indítványát.

A tüntetők szerint a módosítások révén lelassulnának a korrupció felszámolása érdekében teendő erőfeszítések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.