Sok civil életét vesztette a szövetségesek rakkai légicsapásaiban

Az áldozatok között 9 nő és 14 gyermek van.

MTI
2017. 08. 09. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áldozatok között kilenc nő és tizennégy gyermek van. A több tucat sebesült közül sokan életveszélyes állapotban vannak, így a halálos áldozatok száma tovább nőhet – tette hozzá az OSDH. Egészségügyi források elmondták, hogy egy család tizenhat tagja is életét vesztette a bombázásban.

A koalíciós erők a héten fokozták légicsapásaikat az Iszlám Állam fővárosának számító Rakka ellen, amelyek több tucat civil életét követelték. A Sám FM helyi rádióadó arról számolt be, hogy a szövetségesek erősen mérgező sárga foszfort használtak a támadásokban.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a kurdok által dominált Szíriai Demokratikus Erők nevű ernyőszervezetnek nyújtanak légi támogatást Rakka ostromában. Két hónap alatt a város 55 százalékát sikerült visszafoglalni a szélsőségesektől. A harcok azonban számtalan civil áldozatot követeltek, ami miatt a damaszkuszi kormány követelte az ENSZ-től a koalíció feloszlatását.

Amíg a Szíriai Demokratikus Erők Rakkán belül nyomul előre, addig a szíriai hadsereg és a szövetséges törzsi erők keleten szorítják ki fokozatosan a szélsőséges dzsihadistákat. A kormányerők Rakka nyugati és déli szomszédságát már megtisztították az iszlamistáktól, és keleten is csak egy város maradt a terroristák kezén.

Eközben azonosítatlan repülőgépek légicsapást hajtottak végre a kelet-szíriai Deir ez-Zaur kormányzóságban található Al-Majadín ellen kedden. A támadásban legalább húszan megsebesültek, köztük sok gyerek – közölte az OSDH.

Al-Majadín május óta az iszlamisták ellenőrzése alatt áll. A koalíciós erők az elmúlt időszakban itt is fokozták csapásaikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.