Sokan meghaltak a választások miatt kitört zavargásokban Kenyában

Legalább 24 ember vesztette életét, és sokan megsérültek.

MN
2017. 08. 13. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 24 ember vesztette életét Kenyában az erőszakhullám során, mely Uhuru Kenyatta hivatalban levő államfő újbóli megválasztása miatt tört ki – írja a CNN.

A Kenyai Nemzeti Emberi Jogi Bizottság szerint a halálos áldozatok között van egy kilencéves kislány is. Édesapja azt mondta, egy negyedik emeleti erkélyen játszottak a gyerekek, amikor a kislányt eltalálta egy lövedék. 

A kenyai Vöröskereszt közölte: legalább 93 ember sérült meg. Az ellenzék ugyanakkor szombaton azt állította, hogy a biztonsági erők több mint 100 emberrel végeztek, ám ennek alátámasztására nem nyújtott bizonyítékot.

Kenyatta a szavazatok 54,27 százalékát kapta, kihívója, az ellenzéki Raila Odinga pedig 44,73 százalékos eredményt ért el. A részvételi arány csaknem 80 százalékos volt, tizenkilencmillióan voltak jogosultak szavazni. A végleges eredményt pénteken este jelentette be a központi választási bizottság.

Az ellenzék csalásra gyanakszik. Odinga már korábban, az eredmények közzététele előtt közölte, hogy számítógépes kalózok egy meggyilkolt választási biztos azonosítóját használva férhettek hozzá a rendszerhez. A politikus a demokráciára mért csapásnak nevezte a történteket, és azt állította, hogy a pártja által mért eredmények teljesen eltérnek attól, amelyet a választási bizottság honlapján közzétettek. „Eddig lehetett megvezetni az embereket, a 2017-es általános választást elcsalták” – szögezte le.

Kenyatta az eredmény bejelentése után békességet és nemzeti egységet kért a testvéreinek nevezett állampolgároktól. Támogatói vadul ünnepelték győzelmét az utcákon, Odinga hívei azonban tiltakozó tüntetéseket tartottak az ellenzék hátországának számító fővárosi kerületekben és vidéki városokban.

A tiltakozók utakat torlaszoltak el, barikádokat emeltek, majd gyújtottak meg. Az AP amerikai hírügynökség fotósa szemtanúja volt, hogy a hatóság emberei éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre. A választáson alulmaradt ellenzéki erők szóvivője, James Orengo azt hangoztatta, hogy a kenyai biztonsági erők provokálták ki az erőszakot.

Orengo korábban közölte, hogy az ellenzék hajlandó elfogadni a elnökválasztás eredményét azzal a feltétellel, ha a központi választási bizottság biztosítja számára a szervereihez való hozzáférést. Erre reagálva a választási bizottság tudatta, az ellenzék nem nyújtott be hivatalos kérelmet erre vonatkozóan, szóbeli kérést pedig nem vesznek figyelembe.

Még 2007-ben heves tiltakozások kezdődtek, amikor a választáson alulmaradva Odinga ugyancsak csalásról beszélt. Ezt követően összecsapások törtek ki, melyek során közel ezerkétszáz ember halt meg. Odinga 2013-ban is vesztett az elnökválasztáson, de akkor lecsillapította a fenyegető összecsapásokat, miután a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival az illetékes bírósághoz fordult.

A mostani eljárás tisztaságát egyébként valóban megkérdőjelezi, hogy egy független vizsgálat szerint a választási bizottság több mint 1 millió olyan kenyait vett fel a választói névjegyzékbe, aki már elhunyt. Odinga korábban kijelentette: csak akkor veszíthet, ha Kenyatta elcsalja a választást.

 

Kenya, amely Kelet-Afrika leggazdagabb országa, régóta stabil államnak számít. A heteken át tartó választási kampány is békésen zajlott egészen július végéig, amikor ismeretlen tettesek meggyilkolták a választási bizottság egyik vezető tagját. Előzőleg fegyveresek támadtak William Ruto alelnök házára, ő és családja azonban éppen nem volt otthon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.