Trump: A tűz és a harag talán kevés volt Phenjannak

Megerősítette Észak-Koreának küldött figyelmeztetését az amerikai elnök, de megelőző csapásra azért nem készül.

MN
2017. 08. 11. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán nem volt elég kemény tűzzel és dühvel fenyegetni meg Phenjant – gondolkodott hangosan Donald Trump csütörtökön a New Jersey-i golfklubjában tartott sajtótájékoztatón.

Az amerikai elnök újságírók előtt ezt annak kapcsán vetette fel, hogy Észak-Korea az üzenete után is rakétatámadással fenyegeti az Egyesült Államok érdekeltségeit. Trump arra már nem tért ki, hogy a két állam közti kommunikáció azután durvult el végképp, hogy amerikai oldalról elhangzott a „tűzzel és dühvel” kifejezés.

Donald Trump inkább a múltbéli külpolitikai intézkedéseket kritizálta, mivel szerinte az Obama-éra alatt nem tettek eleget Észak-Korea megfékezéséért. „Itt az ideje, hogy az elnök ringbe szálljon az ország védelmében” – idézi szavait a CNN.

Az államfő Guam szigetét is megemlítette: az amerikai haditengerészet bázisaként szolgáló, csendes-óceáni sziget azután került a hírek középpontjába, hogy Phenjan célzott rakétatámadásokkal fenyegette meg a területet – az észak-koreai rezsim négy közepes hatótávolságú Hvaszong 12-es rakétát lőne ki a szigetre válaszlépésként arra, hogy az onnan felszálló amerikai bombázók nemrég demonstratív jelleggel átrepültek a Koreai-félsziget felett.

„Meglátjuk, mit fog lépni – mondta a sajtótájékoztatón Donald Trump egyértelműen Kim Dzsongunra utalva –, ha bármit tesz Guammal, annak olyan következményei lesznek, amit ember még nem látott.”

Trump ugyanakkor elzárkózott a megelőző csapásmérés lehetőségétől, amit egy újságíró vetett fel. „Erről nem beszélünk, majd meglátjuk, mi fog történni” – jegyezte meg.

Az amerikai elnök ismét kifejtette, hogy Kína tehetne többet is a helyzet rendezéséért, de azt hangoztatta, hogy szerinte Peking a jövőben aktívabb lesz ez ügyben.

Kína ugyanakkor már jelezte, mi az álláspontja a nemzetközi konfliktussal kapcsolatban: a Kínai Kommunista Párt angol nyelvű hivatalos lapja, a Global Times pénteken közölt cikke szerint a nagyhatalom semleges lesz, ha Észak-Korea indít először olyan támadást, amely fenyegeti az Egyesült Államokat.

Ám ha az Egyesült Államok és Dél-Korea támad először, és megpróbálják megdönteni az észak-koreai kormányt, megváltoztatni a Koreai-félsziget politikai jellegét, akkor Kína meg fogja akadályozni őket ebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.