Trump kirúgta a legvitatottabb főtanácsadóját

Egyesek szerint neki köszönheti az elnökséget, de Steve Bannon az utóbbi időben már túl sok konfliktust okozott.

MN
2017. 08. 18. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, meneszti sokat bírált stratégia főtanácsadóját, Steve Bannont – értesült több amerikai újság, és a BBC fehér házi forrása is megerősítette a távozását. Bannon korábban a Breibart News nevű jobboldali-nacionalista médiacsoport vezetője volt, majd tavaly augusztusban Trump elnöki kampányának igazgatója lett, és nagyban hozzájárult a győzelméhez.

A hírt hamarosan megerősítette a Fehér Ház sajtótitkára, Sarah Huckabee Sanders is, a közlemény szerint péntek volt a főtanácsadó utolsó munkanapja. A hivatalos magyarázat szerint a távozás John F. Kelly kabinetfőnök és Bannon közös döntése volt.

Az utóbbi időben azonban Bannon sorozatosan összetűzésbe keveredett Trump más tanácsadóival és családtagjaival, főként a vejével, Jared Kushnerrel, és az új kabinetfőnökkel, a veterán tengerészgyalogos tábornok Kellyvel. A belső ellentétek azután éleződtek ki végletesen, hogy Trump ragaszkodott ahhoz, Charlottesville-ben „mindkét oldal” hibás volt az erőszakért, és nem ítélte el kifejezetten és elsősorban a fehér fajvédő, nacionalista csoportokat.

Ezért a Fehér Házban sokan a tanácsadók szélsőjobboldali, keményvonalas csoportját és személy szerint Steve Bannont tették felelőssé, és nagy nyomást gyakoroltak az elnökre, hogy menessze a kényelmetlenné vált főtanácsadót. Bannonnak kifejezetten fontos szerepe volt korábban Trump politikájának alakításában, állítólag tőle származik az „America first”, vagyis Amerika az első szlogen. 

Az utolsó csepp a pohárban valószínűleg a The American Prospect című magazinban megjelent interjú volt, amelyben Bannon gúnyos hangon kétségbe vonta az Észak-Koreával szebeni katonai fenyegetés hatékonyságát. Azt mondta: amíg valaki nem tudja megoldani, hogy Szöulban a háború első 30 percében ne haljon meg tízmillió ember, addig nem is tudja, miről beszélnek, hiszen nincs katonai megoldás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.