Amerikás magyarok is megmozdultak az ukrán oktatási törvény ügyében

Rex Tillerson amerikai külügyminisztert bombázzák levelekkel a kint élő magyarok.

Földi Bence
2017. 09. 15. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fontos, hogy az új amerikai adminisztráció is megismerje a magyar kisebbségek gondjait, és érvényesítse befolyását kisebbségeink védelmében azzal, hogy támogatja az ő autonómiaköveteléseiket – kezdte az amerikai Magyar Lobbi nevű szervezet alapítója, Lipták Béla a lobbiszervezet ezerötszáz fős tagságához intézett levelét.

Arra kéri az embereket, hogy az ukrán oktatási reform ügyében „az AHF alábbi levelét támogatva szintén írjanak Rex W. Tillerson külügyminiszternek, mert nagy a különbség a között, hogy egy vagy 1503 levelet kap!”.

Ezt követően ismertette az American Hungarian Federation (AHF, Amerikai Magyar Szövetség) levelét, amelyet az 1906-ban alapított szervezet Tillersonnak küldött. A Frank Koszorus Jr. igazgatótanácsi elnök és Bryan Dawson alelnök által jegyzett levélben ismertették az új ukrán oktatási törvény tartalmát.

– Az AHF hiszi, hogy az Egyesült Államok biztonsági érdekeinek sarokköve kell legyen, hogy a térségben megvédjék a kisebbségi jogokat a nyugati sztenderdeknek és bilaterális egyezményeknek megfelelően – írta az AHF, amely megjegyezte azt is, ellenzik Oroszország ukrajnai megszállását. – Egy gyenge, korrupt és intoleráns Ukrajna lehetővé tenné, hogy Oroszország tovább halásszon a zavarosban, és folytassa agresszív politikáját – közölte a szervezet.

„A fentieket figyelembe véve arra kérjük, hogy nyilvánosan és egyértelműen fejezze ki aggályait a diszkriminatív ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban”

– írta az AHF Rex Tillersonnak.

Amint arról korábban beszámoltunk, a kijevi amerikai nagykövetség gratulált Ukrajnának az oktatási reformhoz. Ezzel kapcsolatban kerestük a budapesti amerikai külképviseletet, hogy megtudjuk, ez a hivatalos amerikai álláspont a törvénnyel kapcsolatban, vagy sem. Továbbirányítottak bennünket Rex Tillerson külügyminisztériumának sajtóosztályához, ahonnan napok óta nem érkezett válasz. Talán az amerikás magyarok nagyobb sikerrel járnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.