Budapesten kezelik tovább a Bulgáriában balesetet szenvedett lányt

Hétfő reggel mentőautó szállította el Szegedről a 19 éves fiatalt.

MN
2017. 09. 04. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mentőautó szállította el Szegedről hétfőn reggel a 19 éves lányt, aki másfél hónapja szenvedett autóbalesetet Bulgáriában. A fiatalt Budapesten, az Országos Rehabilitációs Intézetben kezelik tovább – írja a Délmagyar.

A lányt megműtötték, de az első vizsgálatok szerint részlegesen lebénult, előreláthatólag jobbra és balra nem fogja tudni mozgatni a fejét. Édesapja a portálnak elmondta, hogy a baleset után sokáig semmire nem reagált a külvilágból, néhány napja azonban már megcsinálta, amit szülei mondtak neki: levette az ajakbalzsamja kupakját, és bekente vele a száját, illetve a fülhallgatót a fülébe illesztette. Hozzátette: bár mindenkit követ a szemével, az idegenek utasításait nem hajlandó végrehajtani.

A lányt augusztus 10-én repülőgéppel szállították haza Bulgáriából. Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője a felépülésére vonatkozó kérdésre akkor azt mondta, nem biztató, hogy a beteg komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata. „De erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandók vagy sem” – hangsúlyozta.

A lány autóbalesetet szenvedett, amely miatt agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája eltört. Csaknem három hétig Burgaszban kezelték, mesterséges kómában tartották. A szegedi klinika és a bolgár kórház szakemberei a szófiai magyar nagykövetség munkatársának jelenlétében telefonkonferencián konzultáltak arról szombaton, mikor lehet hazaszállítani a beteget.

Sajtóinformációk szerint a lány idegenvezető barátjához ment ki nyaralni Bulgáriába, ahol július 19-én a kocsijuk lerobbant, és mielőtt mindenki ki tudott volna szállni, hátulról nagy sebességgel a járműbe rohant egy másik autó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.