ENSZ: A szíriai légierő vetett be szaringázt

A támadás április 4-én történt a szíriai Hán Sejkún településen, 87-en haltak meg.

MN
2017. 09. 06. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ-nek a szíriai emberi jogi helyzetről jelentő bizottsága 14. jelentésében megállapította: „A szíriai légierő egy április 4-ei támadásában szaringázt vetett be, ami több mint 80 ember halálát okozta, többségük nő vagy gyerek volt.”

A nyugati országok álláspontja szerint a szíriai rezsim hajtotta végre a vegyifegyver-támadást a polgári lakosság ellen. Az Egyesült Államok megtorlásul április 7-én 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a szíriai Sajráti légibázis ellen, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim gépei a támadásra indultak.

Moszkva azonban már korábban vitatta a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) jelentését, amelynek fő megállapítása, hogy a támadásnál szarint használtak. Az orosz álláspont szerint a támadást a szíriai ellenzék egyik milíciája hajtotta végre, amely – orosz tisztségviselők szerint – azt a látszatot keltette, hogy a támadást a szíriai kormányerők követték el. Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja szerint Moszkvának cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy az április 4-ei Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás provokáció volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már a támadást követően elutasított minden olyan feltételezést, amely szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege állna a vegyifegyver-támadás mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.