Ferenc pápa: A mai világ erkölcsi romlásba süllyedt

A katolikus egyházfő a konstantinápolyi pátriárkával közös üzenetben imára hívott a világ védelméért.

MN
2017. 09. 01. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Imára szólított fel a teremtett világ védelméért Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka pénteki közös üzenetében, amely szerint a környezet védelmétől függ a világ tartós társadalmi és politikai egyensúlya is – írja az MTI.

A beszámoló szerint a katolikus egyházfő és a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka többnyelvű üzenete a teremtett világ védelmének szentelt ima világnapján jelent meg.

A környezetvédelmi témájú egyházi dokumentum hangsúlyozza, hogy a teremtett világ az emberiség közös örökségének számít. Hozzáteszi, hogy az emberi méltóság és fejlődés szoros szálakkal kötődik a teremtett világ sorsához.

A két egyházi vezető úgy látja azonban, hogy a mai világ erkölcsi romlásba süllyedt, amely a teremtett világ iránti magatartásokban is tükröződik. A mai emberiség megtöri az ökoszisztémák egyensúlyát, kielégíthetetlen vággyal és kapzsisággal akarja manipulálni és ellenőrzése alá vonni bolygónk véges forrásait, hogy korlátlan piaci hasznot húzzon belőlük.

„Mindez elidegenített bennünket a teremtés eredeti tervétől: a természetben nem megosztandó adományt tisztelünk, hanem magántulajdonnak tartjuk. Nem fenntartásán dolgozunk, hanem uraljuk, hogy saját építményeinket tartsa el” – írja Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz.

Kiemelik, hogy a felhívás célja a világ érzékelésének, a világgal való kapcsolatunknak a megváltoztatása. Az egyházfő és a pátriárka konkrét javaslata az, hogy a mai emberiség „merész” lépéssel egyszerűbb és a nagyobb szolidaritás által vezérelt életvitelre térjen át.

Az üzenet a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális élet felelőseihez fordul, hallják meg a „sérült” bolygó és a világban peremre szorítottak kiáltását, álljanak ki azok mellett, akik globális konszenzust keresnek a környezetvédelemben.

„Meggyőződésünk, hogy nem születhet valódi és tartós megoldás az ökológiai és a klímaváltozás okozta válságra egyeztetett és közösségi válasz, megosztott felelősség nélkül (...), amely a szolidaritást és a szolgálatot tartja elsőrendűnek” – szögezi le az üzenet.

A környezet védelmét megválasztása óta szorgalmazó Ferenc pápa 2015-ben az Áldott légy (Laudato si\') kezdetű enciklikáját is a teremtett világ védelmének szentelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.