Hatalmas összeget kért Trump a kongresszustól a hurrikán miatt

Több mint 2000 milliárd forintnak megfelelő összegről van szó, de lehet, hogy ez is nagyon kevés lesz.

MN
2017. 09. 02. 6:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök a korábban becsültnél jóval többet, első körben 7,85 milliárd dollárt (több mint 2000 milliárd forintot) kér a kongresszustól a Harvey hurrikán által okozott károk helyreállítására – jelentette be helyi idő szerint pénteken a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney. Az elnök javaslata kitér arra is, hogy a kárelhárítás kiadásaira ne vonatkozzon az úgynevezett költségvetési plafon.

A képviselőház elnökének, Paul Ryannak címzett levélben Trump azt írja: 7,4 milliárd dollárt kíván felhasználni a katasztrófaelhárítási alapban, illetve 450 millió dollárt helyezne a kisvállalkozások támogató hivatal kölcsönprogramjába. Lehet ugyanakkor, hogy mindez nagyon kevés lesz, hiszen a leginkább érintett Texas állam kormányzója, Greg Abbott korábban azt mondta, akár 125 milliárd dollárra is rúghatnak a költségek.

A problémát leginkább az okozhatja, hogy a szövetségi kormány számára külön törvény határoz meg egy adósságplafont, amely fölé csak a kongresszus jóváhagyásával mehet. Ezt ugyan rendszeresen meg szokták emelni, de mindig komoly vitákat vált ki, és a költségvetési szigor hívei megpróbálják megakadályozni, akár annak árán is, hogy leállnak a szövetségi intézmények. Mulvaney sürgette a kongresszust, hogy a katasztrófaelhárítás költségeit kezelje külön, ne kösse össze az adósságplafonról szóló vitákkal. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.