Hurrikánveszély: a Harvey még le sem csendesült, máris jön az Irma

Még az Atlanti-óceán közepén jár a legújabb hurrikán, de lassan nyugat felé mozog.

MN
2017. 09. 01. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ki sem tombolta magát igazán a Harvey hurrikán, amely jelentős károkat okozott Texasban, máris kialakult a következő: az Atlanti-óceán közepén máris kettesre erősödött az ötfokozatú skálán az Irma nevű trópusi vihar. Az Országos Hurrikánközpont (NHC) előrejelzése szerint az Irma a következő napokban nyugat felé halad, és még jobban megerősödik a meleg vizek felett.

Várhatóan kedden vagy szerdán éri el a Kis-Antillák szigetcsoportot, de egyelőre nehéz megjósolni, milyen irányba halad. A legrosszabb forgatókönyv szerint végigpusztítja Puerto Ricót, Hispaniola szigetét, Kubát, Floridát és a déli part menti államokat is. Az optimista forgatókönyv szerint északnak fordul, és végig a nyílt tenger felett marad, nem éri el a szárazföldet.

Az Irma egy klasszikus, Zöld-foki típusú hurrikán, ami azt jelenti utal, hogy a Zöld-foki-szigetek térségében alakul ki az úgynevezett trópusi depresszió, amiből a trópusi vihar képződik, és az esetenként hurrikánná erősödik. A hurrikánok a vészjelző szolgálat munkájának egyszerűsítésére, illetve a médiafigyelem felkeltése miatt kapnak nevet. Az elnevezést ábécésorrendben végzik: az év első hurrikánjának neve A-val kezdődik. Eredetileg csak női neveket használtak, de ma már a női és férfinevek váltakoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.