Irma még Harvey-nál is dühösebb, és Florida felé tart

Ötös fokozatúvá, vagyis „potenciálisan katasztrofálissá” erősödött a hurrikán, és elérte a Karib-szigeteket.

Kovács Áron
2017. 09. 06. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötös fokozatúvá, vagyis „potenciálisan katasztrofálissá” erősödött az Irma hurrikán, amelynek szeme – a vihar középpontja – szerdán, helyi idő szerint reggel elérte a Kis-Antillákhoz tartozó Barbuda szigetét, majd átvonult Saint Martin felett is. Az első jelentések katasztrofális helyzetről, lerombolt épületekről szólnak.

A Meteo France tájékoztatása szerint a hurrikán mintegy ötven kilométer átmérőjű szeme másfél órán át tartózkodott Saint-Barthélemy szigete felett, majd Saint-Martinre csapott le. „Óriási károk keletkeznek a szigeteken” – hangsúlyozta a Météo France. A tenger „szélsőséges erővel hullámzott” a partoknál, és az alacsonyan fekvő tengerparti területeket teljesen elborította.

Ez a videó a teljesen elöntött Saint Martinon készült:

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) előrejelzése szerint a vihar a Virgin-szigetek felé halad tovább, majd Puerto Rico és a Dominikai Köztársaság északi partjai mellett halad el. A partvidéken és végig a szigeteken hurrikánriadó van érvényben, több ezer embert evakuáltak a legveszélyesebb területekről. A Francia-Antillákon mintegy hétezer ember nem akart biztonságos helyre vonulni a hurrikán érkezése előtt. „Nagy a félelem” miattuk – mondta Annick Girardin, a francia tengerentúli területek minisztere, de áldozatokról nincs hír.

Egy Saint Martin-i szállodából egy vendég a CNN-nek azt mondta, a pálmafák a földig hajoltak és szinte semmit nem lehet látni, mert minden fehér volt a szakadó esőben, még a szálloda falai is rázkódtak. Így néz ki belülről egy ötös fokozatú hurrikán:

Az ötös fokozatú hurrikánban helyenként 295 kilométer/órás széllökések lehetnek. A legerősebben a szél a közepén, egy nagyjából 85 kilométer átmérőjű területen fúj. A hurrikán szemétől délre eső St. Eustatius szigetéről 146 km/órás szelet jelentettek. Az NHC mérőállomása Barbuda szigetén 190 km/órás szelet és 249 km/órás széllökéseket mért, mielőtt felmondta a szolgálatot.

Bár a hosszabb távú előrejelzések nem pontosak, van rá esély, hogy a hurrikán végigszánt Kuba partjai mentén, letarolja a Turks- és Caicos-szigeteket és a Bahamákat, majd Floridánál éri el a szárazföldet, várhatóan vasárnap. Ekkorra már valószínűleg négyes fokozatúra gyengül, de így is komoly pusztítást végezhet: maga a szél is veszélyes, de a vihar felkorbácsolja a tengert, ami elöntheti az alacsonyan fekvő vidékeket, illetve hatalmas mennyiségű eső eshet, ahogy történt ez Texasban is, a Harvey hurrikán esetében.

Rick Scott floridai kormányzó egyelőre nem adott ki evakuálási parancsot, de azt mondta, mindenkinek készen kell állnia, hogy azonnal elhagyja az otthonát, ha szükséges.

Több megyében már életbe léptek a vészhelyzeti tervek, elkezdték felállítani az evakuációs központokat, hogy szükség esetén tudják hová menekíteni az embereket. Az Amerikai Virgin-szigeteken 36 órás kijárási tilalmat rendeltek el.

Közben az atlanti-óceán közepén várhatóan az éjszaka hurrikánná erősödik a következő, Jose névre keresztelt trópusi vihar. Ennek útvonala még nem számítható ki pontosan, de feltehetően északra fordul, így elkerüli a lakott területeket, majd a hidegebb vizek felett legyengül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.