Juncker elmagyarázta Orbánnak, hogy mi a helyzet a kerítés árának ügyében

Válaszolt a magyar miniszterelnök levelére az Európai Bizottság elnöke: felsorolta, hogy miben segítettek.

MN
2017. 09. 05. 21:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politico szerezte meg azt a levelet, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke küldött válaszul Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Mint ismert, Orbán a múlt héten kérte a bizottságtól, hogy fizessék ki a határvédelemre elköltött összeg felét.

Juncker válaszában felsorolta, hogy miben segített a bizottság Magyarország számára az elmúlt években, illetve milyen segítséget ajánlott fel, amelyet aztán a magyar vezetés nem fogadott el: 2015-ben például a többi tagállam felajánlotta, hogy 54 ezer menedékkérőt átvesz Magyarországtól, de a magyar kormány ezt elutasította, ráadásul visszaadta azt a csaknem 4 millió eurónyi forrást, amit a bizottság előre kifizetett Magyarországnak.

Juncker persze nem állt meg itt, megírta, a bizottság összesen 6,26 millió euró értékben tett elérhetővé rendkívüli segélyt Magyarországnak, amely ennek nagy részét nem hívta le. Az elnök emlékeztetett: Magyarország továbbra is hozzáfér a határvédelemre félretett összeghez, ami több mint 40 millió eurót jelent. Hozzátette: arányaiban Magyarország kapja a legtöbb uniós támogatást.

Mindezt azzal zárta Jean-Claude Juncker, hogy ha Magyarországnak sürgős pénzügyi segítségre van szüksége a határvédelemhez, a bizottság kész gyorsan megvizsgálni a kérést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.