Koszovói albánok százai indultak el az unióba

A szerb tévé szerint a pristinai pályaudvaron annyian vannak, mint két éve a menekültválság idején.

MN
2017. 09. 07. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági nehézségek és a belpolitikai válság miatt elégedetlen koszovói albánok százai indultak útnak az utóbbi napokban, hogy az Európai Unió országaiban próbáljanak meg boldogulni. A szerb közszolgálati televízió (RTS) helyi tudósítója szerint szinte olyan tömegek vannak esténként a pristinai autóbusz-pályaudvaron, mint a két évvel ezelőtti kivándorláshullám idején – írja az MTI.

A riport szerint a koszovóiak először Belgrádba utaznak, és onnan folytatják útjukat Nyugat-Európába, főként Németországba és Svájcba.

Az egyik nyilatkozó szerint az elvándorlást a belpolitikai helyzet okozta, a fiataloknak ugyanis nincs jövőképük, és nincs reményük sem arra, hogy boldogulni tudjanak a balkáni országban. Egy másik utazó a kamerán keresztül egyenesen arra szólított fel mindenkit, hogy aki teheti, hagyja el az országot, ott ugyanis nem lehet megélni.

A jegyek már elővételben elfogytak, a későn érkezők elégedetlenek és türelmetlenek – írta a tudósító. Az utazásra várók között olyanok is vannak, akik egyszer már kijutottak külföldre, ám visszaküldték őket, mert a menedékjogi kérelmük nem bizonyult megalapozottnak.

A koszovói belügyminisztérium szerint nincs szó újabb kivándorlási hullámról, és a nyugat-európai országok sem jelentették, hogy megnövekedett volna a koszovói menedékkérők száma.

A koszovói állampolgárok csak vízummal léphetnek be az Európai Unió területére, ezért azok, akik legálisan utaznak, hónapokkal ezelőtt kérelmezték már a beutazási engedélyt.

Két évvel ezelőtt a becslések szerint körülbelül ötvenezer koszovói hagyta el szülőföldjét a jobb élet reményében, akkor a legtöbben illegálisan, a szerb–magyar zöldhatáron keresztül jutottak el Nyugat-Európába.

A kivándorlási hullámot 2014 végén, illetve 2015 elején az a hír indította el, hogy Németországban több ezer munkahely vár betöltésre. A koszovóiak jelentős része illegálisan lépett az EU területére, sokuk menedékjogi kérelmét elutasították, és visszaküldték őket Koszovóba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.