Közel kétmillióan hagyták el otthonukat a Harvey hurrikán miatt

Houstonban a víz mindenütt fertőzött, már a belelépés is komoly veszélyeket rejt.

MTI
2017. 09. 01. 18:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet jelentése szerint 779 ezer texasinak a hatóságok felszólítására el kellett hagynia otthonát, további 900 ezren maguk döntöttek úgy, hogy elmenekültek a vihar elől. Bár Texas keleti megyéiben és Louisianában változatlanul tombol a vihar, és még ezrek menekülnek, Houstonban és környékén már megkezdődött az apadás.

Houstonban egyes negyedekben már szállingóznak vissza otthonukba az emberek, megkezdődött a károk felmérése. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy nagy a járványveszély, ahol van is csapvíz, nem fogyasztható, az utcán hömpölygő víz baktériumokkal és nehézfémekkel szennyezett, kígyókat és aligátorokat sodorhat a víz. A The New York Times idézi a texasi egészségügyi hivatal szóvivőjét, Porfirio Villarrealt, aki elmondta: a víz mindenütt fertőzött, már a vízbe lépés is komoly veszélyeket rejt. „Folyamatosan óva intjük az embereket, hogy ne gyalogoljanak az áradatban, még ha visszahúzódóban is van, a gyermekeknek pedig ne engedjék meg, hogy a vízben játsszanak. Ez még hetekig így lesz” – fogalmazott Villarreal.

Houstonban és a környékén lévő hat megyében péntek reggelre 44-re emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. 19 eltűntet még mindig keresnek.

A keleti-texasi folyók tovább áradnak. Az egyik város, Port Arthur teljesen víz alá került, ezrek menekülnek a biztonságos menedékhelyek felé. A The Washington Post jelentése szerint a városban elfogyott az élelmiszer. A szomszédos Anahuacban lévő aligátorfarm 350 hüllője kiszabadult és eltűnt az áradatban.

Az országos meteorológiai szolgálat árvízriadót adott ki Arkansas államra és Ohio déli vidékeire is. A szakemberek pénteken megerősítették: az Atlanti-óceán felett tomboló Irma hurrikán folyamatosan erősödik, „rendkívül veszélyes” lesz, és várhatóan a jövő héten éri el az Egyesült Államok partjait.

Péntek délután Sylvester Turner, Houston polgármestere arra szólította fel az elöntött otthonukban maradottakat, hogy okvetlenül menjenek valamelyik menedékhelyre, mert a víztározók túlcsordulása miatt további vízszintemelkedés és áradás várható.

Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök a kora délutáni órákban fogadta több egyházi és segélyszervezet – köztük az Amerikai Vöröskereszt, az Üdvhadsereg és a Déli Baptista Konvenció segélyszervezete – vezetőit, hogy köszönetét fejezze ki a mentési munkálatokért.

Rövid sajtótájékoztatóján az elnök bejelentette: vasárnapra országos imanapot hirdetett, és  a nyári szabadság után hétfőn Washingtonba visszatérő törvényhozóktól első lépésben 5,9 milliárd dollárt kér majd a vihar texasi és louisianai áldozatainak megsegítésére. Trump reményét fejezte ki, hogy a kongresszus gyorsan megszavazza a kért summát.

Rick Perry energiaügyi miniszter – aki korábban texasi kormányzó volt – jóváhagyta, hogy a stratégiai olajtartalékból további 3,5 millió hordót szabadítsanak fel. Perry a héten már engedélyezte 1 millió hordónyi olaj felszabadítását.

A Fehér Ház még csütörtökön jelentette be, hogy Donald Trump 1 millió dollárt adományoz saját vagyonából a hurrikán károsultjainak.

Különböző vállalatok eddig összesen 141,3 millió dollárral támogatták az ügyet. A Walmart 20 milliót adott élelmiszerben és pénzben, a Verizon 10 milliót. Pénteken az egyik legnagyobb számítástechnikai cég vezetője, Michael Dell 36 millióval járult hozzá a károsultak megsegítéséhez.

Korábban több amerikai sztár is adakozott a mentésben és helyreállításban közreműködő segélyszervezeteknek. A legbőkezűbbek Sandra Bullock és  Leonardo Di Caprio voltak, 1-1 millió dollárral. Előbbi a vöröskeresztnek, utóbbi pedig a United Way Harvey Recovery Fund nevű segélyszervezetnek adta az összeget.

(MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.