Lecsapott az Irma hurrikán a Karib-szigetekre

A valaha feljegyzett legerősebb hurrikán egyelőre az előre jelzett útvonalon halad. A hétvégén eléri Floridát.

MN
2017. 09. 06. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Karib-szigetek északkeleti tagjaira csapott le kedd este a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, az Irma, s egyelőre az előre jelzett nyomvonalon halad: Puerto Rico, Dominikai Köztársaság, Haiti, Kuba, és valószínűleg a hétvégén eléri Floridát – írja az MTI.

A beszámoló szerint a Karib-tenger északkeleti peremén lévő Antiguán és Barbudán a hatóságok kikapcsolták az áramszolgáltatást, és arra kérték a lakosokat, hogy szerda reggeltől maradjanak otthonukban.

A legerősebb kategóriába sorolt Irma hosszan tartó szeleinek sebessége eléri a 295 kilométert óránként az amerikai Országos Hurrikánközpont mérése szerint. Az intézet közlése alapján a hurrikán „szeme” közép-európai idő szerint szerda reggel 8 óra körül haladt el Barbuda fölött.

A hurrikán útjában vannak még az Amerikai és a Brit Virgin-szigetek, valamint Anguilla, amely egy alacsonyan fekvő brit terület 15 ezer lakossal.

Rick Scott floridai kormányzó hétfő este szükségállapotot hirdetett ki az Irma miatt. Donald Trump amerikai elnök pedig felajánlotta a szövetségi kormány minden erőforrását Floridának, Puerto Ricónak és az Amerikai Virgin-szigeteknek.

A Bahamákon a hurrikán útját keresztező hat sziget lakosait elővigyázatosságból kitelepítették.

Az amerikai hurrikánközpont adatai alapján a térségben 1928 óta nem volt olyan erős hurrikán, mint most az Irma. Akkor a San Felipe trópusi vihar 2748 ember halálát okozta Puerto Ricón, Guadeloupe-on és Floridában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.