Magyarok is osztottak ételt Texasban

Több ezer adagot osztottak ki hétfő este. Levonultak a kutató-mentő egységek, és a texasi rangereket is elkezdték kivonni.

Lukács Csaba
2017. 09. 05. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú sorban álltak a rászorulók hétfőn a texasi Nederlandben, amikor a magyar segélymunkások segítségével összerakott mobil konyhából elkezdték az ételosztást az észak-karolinai vészhelyzeti segítségnyújtók önkéntesei. Az amerikai és a magyar baptisták száz önkéntese hat óra alatt rakta össze azt a több kamionból álló mobil konyhát, amely teljes kapacitáson napi negyvenezer adag meleg ételt képes előállítani.

Hétfő este több ezer adagot osztottak ki – amerikai szokás szerint a rászorulók autóval jöttek az élelemért, ezért a gyorséttermeknél is megszokott „drive thru” módszerrel szolgálták ki őket. Az első este hamburgert, babfőzeléket, gyümölcssalátát, chipset és vizet kaptak a Harvey hurrikán miatt nélkülöző texasiak.

A katasztrófa sújtotta térségből egyébként hétfőn levonultak a kutató-mentő egységek és a hadsereg, valamint a texasi rangereket is elkezdték kivonni. A távozók helyét átveszik a takarító és fertőtlenítő csoportok, a segélyezők és az újjáépítést szervezők – utóbbiaknak várhatóan többéves munkájuk lesz a térségben.

A Harvey hurrikán augusztus 25-én érte el Texas partjait, majd az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városát, Houstont, ahol történelmi pusztítást végzett: legalább negyven ember halt meg, és egymillióan kényszerültek elhagyni az otthonukat, miután rövid idő alatt 127 centiméternyi eső hullott hatalmas áradásokat okozva.

A Reuters hírügynökség a helyi tisztviselők által közölt információkra hivatkozva legalább hatvan halálos áldozatról számol be. Donald Trump amerikai elnök pénteken 7,85 milliárd dollárt kért a kongresszustól a helyreállítási munkákra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.