Mégsem ölték meg az Iszlám Állam vezérét az oroszok?

Az amerikaiak úgy tudják, Abu Bakr al-Bagdadi az orosz légitámadást is túlélte, és még mindig bujkál.

MN
2017. 09. 01. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője valószínűleg még mindig életben van – mondta hírszerzési információkra hivatkozva Stephen Townsend amerikai tábornok, az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció parancsnoka. Ez ellentmond annak a júniusi orosz bejelentésnek, amely szerint májusban egy szíriai légicsapásban „nagy valószínűséggel” megölték az önjelölt kalifát. 

Townsend tábornok szerint az a valószínű, hogy al-Bagdadi Szíria és Irak határvidékén rejtőzködik, miután az Iszlám Állam fellegvárai mindkét országban támadás alatt állnak: Irakban a kormányerők visszafoglalták Moszult, Szíriában pedig elkezdték bekeríteni Rakkát, a szervezet fővárosát. Al-Bagdadi valószínűleg korábban Moszulban tartózkodott, mielőtt 2016 végén a kormányerők ostromolni kezdték a várost. Az utolsó hangüzenetét tavaly november 2-án adták ki.

Az Iszlám Állam utolsó állásai az amerikai tábornok szerint az Eufrátesz folyó középső völgyében lesznek, mielőtt végső vereséget szenvednek. A szövetségesek nagy erőkkel keresik továbbra is al-Bagdadit, és Townsend úgy véli, amint lehetőség lesz rá, megpróbálják megölni, mert nem éri meg kockáztatni azzal, hogy megpróbálják elfogni. Bagdadinak már többször halálhírét keltették, de eddig valahogy mindig túlélte a támadásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.