Megsemmisítette a legfelső bíróság az elnökválasztás eredményét Kenyában

Hatvan napon belül meg kell ismételni a szavazást.

MN
2017. 09. 01. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kenyai legfelső bíróság semmisnek nyilvánította az augusztus 8-i elnökválasztás eredményét, a döntés értelmében 60 napon belül új voksolást kell tartani – írja a BBC.

Az MTI beszámolója szerint David Maraga, a bíróság elnöke közölte: a választási bizottság „elmulasztotta, elhanyagolta vagy megtagadta, hogy az alkotmánynak megfelelően bonyolítsa le a választásokat”. A bíróság a szavazás tisztességességét befolyásoló szabálytalanságokat is talált. Ezeket „szándékosan és rosszhiszeműen” követték el – tette hozzá Njoki Ndung\'u, a bíróság tagja.

A központi választási bizottság még augusztus 11-én este jelentette be, hogy Uhuru Kenyatta nyerte meg az elnökválasztást a szavazatok 54,27 százalékával, míg kihívója, az ellenzéki Raila Odinga 44,73 százalékos eredményt ért el.

Odinga már korábban, az eredmények közzététele előtt csalásról beszélt: kijelentette, hogy számítógépes kalózok egy meggyilkolt választási biztos azonosítóját használva férhettek hozzá a rendszerhez. A politikus a demokráciára mért csapásnak nevezte a történteket, és azt állította, hogy a pártja által mért eredmények teljesen eltérnek attól, amelyet a választási bizottság honlapján közzétettek. „Eddig lehetett megvezetni az embereket, a 2017-es általános választást elcsalták” – szögezte le. Odinga később a legfelső bírósághoz fordult az ügyben.

A vádak nyomán erőteljes tiltakozási hullám indult meg Kenyában, elsősorban az ellenzék erősségének számító nyugati országrészben. Ellenzéki adatok szerint 100 ember halt meg, míg a rendőrség 10-re tette a fővárosban, Nairobiban az erőszak áldozatainak számát.

A kenyai legfelső bíróság döntésének bejelentése után Odinga közölte: a mai nap nemcsak a kenyai nép számára, hanem a kontinensen élőknek is történelmi jelentőségű. Kenyatta ügyvédje pedig úgy fogalmazott: politikai döntés született, de az ítéletet tiszteletben kell tartani.

Az ellenzéki tüntetők a bíróság épülete közelében ünneplik a döntést, míg Kenyatta támogatói tiltakozásokba kezdtek.

Kenya az első afrikai ország, ahol bíróság semmisítette meg egy választás eredményét.

Még 2007-ben heves tiltakozások kezdődtek, amikor a választáson alulmaradva Odinga ugyancsak csalásról beszélt. Ezt követően összecsapások törtek ki, melyek során közel ezerkétszáz ember halt meg. Odinga 2013-ban is vesztett az elnökválasztáson, de akkor lecsillapította a fenyegető összecsapásokat, miután a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival az illetékes bírósághoz fordult.

A mostani eljárás tisztaságát valóban megkérdőjelezi, hogy egy független vizsgálat szerint a választási bizottság több mint 1 millió olyan kenyait vett fel a választói névjegyzékbe, aki már elhunyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.