Német miniszter: Ne kapjon pénzt Magyarország, ha nem működik együtt

A kvótaperrel kapcsolatban mondta ezt Heiko Maas.

MTI
2017. 09. 09. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Magyarország a migrációs válságban továbbra is ragaszkodik a konfrontációhoz, akkor szükség esetén meg kell vonni tőle uniós pénzeket – szögezte le a DPA német hírügynökség szombat hajnalban megjelent interjújában Heiko Maas szociáldemokrata német igazságügyminiszter.

„Nagyobb nyomást kell gyakorolni azokra az országokra, melyek úgy gondolják, hogy az érvényes jog fölé helyezhetik magukat. Ha valaki megsérti a jogot, azt szankcionálni kell” – vélekedett a politikus.

A DPA azt írja: Maas nem akarja megengedni a magyar miniszterelnöknek, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélete ellenére kitartson elutasító hozzáállása mellett a menekültek befogadása terén.

„Ha valaki semmibe veszi a bíróság ítéletét, annak pénzügyi következményei kell hogy legyenek. Aki a menekültkérdésben megbontja az európai összetartást, az ne számítson anyagi kérdésekben európai szolidaritásra” – húzta alá a tárcavezető. A szociáldemokrata politikus azt is hozzátette, hogy „aki független bíróságok ítéletét nem tartja tiszteletben, az a jogállamiság minden elvének búcsút int”.

Az Európai Unió Bírósága szerdán úgy döntött, elutasítja Magyarország és Szlovákia keresetét, melyben Budapest és Pozsony az Európai Unió miniszteri tanácsának a menekültek elosztására vonatkozó határozatának megsemmisítését kérte.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy a bíróság ítéletét tudomásul kell venni, de ez nem ok arra, hogy Magyarország megváltoztassa bevándorláspolitikáját, és nem fogja engedni, hogy Magyarországot „bevándorlóországgá” változtassák.

Szijjártó Péter Maasnak címzett válaszában aláhúzta, a bíróság döntését tudomásul veszik, de továbbra is elutasítják az illegális bevándorlást, és nemet mondanak a kötelező betelepítési kvótára.

A Magyarországnak szerződések szerint járó uniós forrásokat összekötni az illegális bevándorlással sumák dolog – közölte a magyar tárcavezető, hozzátéve, különös tekintettel igaz ez arra, hogy a Magyarországra érkező forrásokból jelentős mértékben nyugati, például német cégek profitálnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.