Orbánnak is üzent Merkel: Beszélnünk kell!

A német kancellár szerint elfogadhatatlan, ha egy ország nem hajtja végre az Európai Bíróság ítéletét.

MN
2017. 09. 12. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem elfogadható, hogy egy kormány azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete” – üzent egyértelműen a menekültügyben még mindig ellenálló magyar kormánynak Angela Merkel német kancellár a Berliner Zeitungnak adott, kedden megjelent interjúban. Merkel szerint az EU-nak mindenképpen új menekültügyi rendszert kell kidolgoznia, amely válságállóbb kell legyen, mint a korábbi.

A kancellár az ezzel kapcsolatos ellenérzésekről azt mondta: már csak három vagy négy ország van a huszonnyolc tagállam közt, amely egyértelműen elutasítja a menedékkérők elosztását a szolidaritási elv alapján. Az Európai Bíróság múlt szerdai, a kvótaügyben hozott ítélete után szerinte már a szlovák miniszterelnök, Robert Fico is azok közé tartozik, akik „kifejezték hajlandóságukat” ezzel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy ki kell-e zárni Magyarországot az EU-ból, ha mégsem hajtja végre az Európai Bíróság ítéletét, Merkel azt mondta: számára Európa a jog térsége, ezért ez a legalapvetőbb kérdéseket érinti. „Az Európai Tanács októberi ülésén beszélnünk kell erről” – üzent a magyar miniszterelnöknek is.

Az Európai Unió Bírósága múlt szerdán utasította el a magyar és a szlovák keresetet, amelyet a 2015 szeptemberében a belügyminiszterek tanácsában születő, 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló határozat ellen nyújtottak be. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában erre úgy reagált: „Tudomásul vesszük az Európai Bíróság kvótaügyben hozott ítéletét, de az nem ok arra, hogy megváltoztassuk a migránsokat elutasító bevándorláspolitikánkat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.