Orosz külügy: Nyíltan ellenséges az amerikai diplomácia

Nem tetszik neki a washingtoni diplomáciai épületek kiürítésére adott utasítás.

MTI
2017. 09. 03. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Felszólítjuk az amerikai hatóságokat, hogy változtassák meg a véleményüket, és azonnal vonják vissza a rendelkezéseket. Ellenkező esetben minden felelősség az Egyesült Államokat terheli az országaink közötti viszony romlása miatt, amelytől sokban függ a nemzetközi stabilitás és biztonság is” – olvasható a tárca holnapján.

Szombaton az orosz félnek ki kellett ürítenie San Franciscó-i főkonzulátusát, valamint washingtoni, illetve New York-i konzulátusi hivatalának egy-egy kereskedelmi kirendeltségként működtetett hivatalát, hogy a bezárást megerősítendő amerikai szövetségi ügynökök ellenőrzést tarthassanak. Az amerikai külügyminisztérium szerint az orosz vezetők jelenlétében végzett „ellenőrzés” célja az volt, hogy meggyőződjenek arról: az orosz diplomaták valóban elhagyták a helyiségeket.

A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint jelenleg az amerikai titkosszolgálatok vannak az épületekben a rendőrség segítségével.

Az orosz külképviseletek bezárásáról meghozott csütörtöki döntés a legutóbbi lépés a Moszkva és Washington között zajló diplomáciai háborúban. Az intézkedés válasz Vlagyimir Putyin orosz elnök július végi döntésére, aki a Washington által Moszkva ellen elrendelt újabb gazdasági szankciókra megtorlásul 755-re csökkentette az Egyesült Államok oroszországi képviseleteinek létszámát.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az orosz állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, az amerikai fél azt várja, hogy a San Francisco, illetve Washington elegáns negyedeiben lévő diplomáciai épületeket adják el az amerikai államnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.