Szijjártó Péter visszavágott Angela Merkelnek

Egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt – szögezte le.

MN
2017. 09. 04. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre elmondta: „megtiszteltetés”, ha Európa legerősebb országának választási kampányában a két legesélyesebb jelölt vitáján a legfontosabb kérdés Magyarország. Végre Németországban is észrevették azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tett és tesz, hogy megfeleljen az európai kötelezettségeinek, hogy megvédje az országot és Európát – fogalmazott. Hozzátette: a jövőben is előjön majd Magyarország a vitákban, mert megfelel a kötelezettségeinek.

A külügyminiszter felidézte: 2015-ben, a válság csúcspontján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a minisztereket, hogy a schengeni jogszabályokat minden körülmények között be kell tartani, és a schengeni szabályoknak megfelelően Magyarországot senki nem hagyhatja el nyugati irányban érvényes úti okmányok nélkül. Világos volt, hogy ez alól egy kivétel van: ha a német vagy az osztrák kancellár ellentétes álláspontra helyezkedik; hogy ez miért történt, az az ő belügyük – mutatott rá.

Szijjártó Péter kijelentette: egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt. Hozzátette, hogy Magyarország az európai jogszabályokban és a nemzetközi előírásokban foglaltaknak megfelelően mindig nyújtott ellátást az illegális bevándorlóknak, de csak ha ők a számukra jogszabályban kijelölt állomásokra mentek – írja az MTI.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a kancellárjelöltek vitájának elején kifejezetten sokszor hangzott el Orbán Viktor neve. A riporter rögtön azzal nyitott, nem volt-e Schulztól erős vád, hogy támadja a demokráciát, miközben ilyeneket „autokratákról szoktak mondani”. Olyanokról, tette hozzá, mint Putyin, Erdogan vagy Orbán. Merkel felhozta aztán, hogy Magyarországon „elvették a vonatjegyeket” a menekültektől 2015 nyarán, Werner Faymann osztrák kancellár pedig rá is telefonált, hogy így gyalog érkeznek hozzájuk a migránsok. A német kancellár ragaszkodik ahhoz, hogy jó döntés volt akkor kiállni a menekültek mellett.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján arról is beszélt: aki a határvédelmet nem sorolja a szolidaritás kérdéskörébe, az nem érti Európa jelenlegi helyzetét, és az a szolidaritás, amely nem hajlandó figyelembe venni a határvédelmet, nem igazi szolidaritás. Kifejtette, hogy Magyarország nemcsak az ország megvédése miatt tett és tesz a határvédelemért, hanem mert uniós kötelezettség, a schengeni szabályrendszer előírása a határvédelem. Napi több mint tízezer illegális bevándorlót feltartóztatni csak fizikai védelemmel lehet, a kerítés a védekezés szíve közepe – jelentette ki. Hozzátette, Magyarországnak több mint 800 millió eurós költsége adódott a határvédelmi feladatokból, és jogos elvárás, hogy a szolidaritás alapján az EU ennek egy részét megtérítse. Szijjártó Péter kijelentette, a biztonságnak és a szolidaritásnak „kéz a kézben kell járnia egymással”, nem létezhet az egyik a másik nélkül. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.