Terrorgyanúval vették őrizetbe egy betiltott neonáci csoport tagjait

Mindegyikük a tavaly betiltott, National Action nevű, náci eszméket hirdető csoport tagja.

MTI
2017. 09. 05. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltott újnáci csoport tagjait vették őrizetbe Nagy-Britanniában, mert a gyanú szerint terrorcselekményre készültek. A brit védelmi minisztérium keddi bejelentése szerint mind a négy gyanúsított a brit hadsereg katonája és 22-32 évesek.

Hármat közülük Anglia középső térségében, egyet Walesben vettek őrizetbe. A hatóságok gyanúja szerint mindegyikük a tavaly betiltott, National Action nevű, náci eszméket hirdető csoport tagja, és a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján vették őket őrizetbe.

A minisztériumi közlemény nem tér ki arra, hogy pontosan milyen terrorcselekményre készültek, de a törvény szerint pusztán a betiltott csoportban viselt tagságuk miatt akár tízévi szabadságvesztéssel is sújthatók. A National Action magát „nemzetiszocialista ifjúsági szervezetként” írja le.

Amber Rudd belügyminiszter a betiltásról hozott tavalyi határozatában rasszista, antiszemita, homofób csoportosulásnak nevezte a 2013-ban alakult szerveződést. Akkori parlamenti felszólalásában kijelentette: a csoport célja a gyűlöletkeltés és az erőszak dicsőítése, és az ilyesminek „nincs helye Nagy-Britanniában”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.