Tűzszünetet hirdettek a rohingja felkelők Mianmarban

Azért hirdettek egyoldalú tűzszünetet, hogy a humanitárius segély elérhesse a rászorulókat.

MTI
2017. 09. 09. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felkelők hadserege közleményben arra bátorította a humanitárius szervezeteket, hogy „az etnikai és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül lássák el ismét a humanitárius válság áldozatait” a vasárnap kezdődő, egy hónapig tartó tűzszünet alatt.

Felszólították ugyanakkor a mianmari hadsereget, hogy szintén tartsa be a fegyvernyugvást, és engedje át a segélyeket az érintetteknek.

Az erőszak augusztus 25-e után szabadult el a többségében buddhista Mianmar – korábbi nevén Burma – Arakán államában, ahol több mint egymillió muszlim rohingja él, miután a felkelők rendőrőrsöket támadtak meg. A támadásokra a hadsereg „tisztogató akcióval” válaszolt, amelynek célja hivatalosan az arakáni falvakban rejtőző felkelők ártalmatlanítása.

A menekültek viszont arról számoltak be, hogy a katonák és buddhista bandák megtámadták és elpusztították falvaikat. Szemtanúk szerint megkérdőjelezhető a mianmari hadsereg állítása, hogy a rohingják gyújtogatnak, mert olyan falvak is lángokban álltak, ahonnan már jóval korábban elmenekültek az ottaniak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.