Új pihenőhelyet ad a közmédia a dolgozóinak Tusnádfürdőn

Két ház kétszázezer euróért Budapesttől 700 kilométerre. A médiamunkásoknak sokat kell utazniuk a pihenésért.

Kuthi Áron
2017. 09. 18. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz hagyományos nyári szabadegyetemének helyszínén, a székelyföldi Tusnádfürdőn vásárolt ingatlanokat az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), derül ki az Átlátszó oknyomozó portál erdélyi kiadásának híréből. A portálnak egy, még a nyáron kézhez kapott adatigénylésből sikerült kiderítenie, hogy a közmédia két, egymás mellett álló házat vett a településen még 2013-ban, az egyik, 104 négyzetméteres ingatlant 155 ezer euróért (2013. júliusi árfolyamon 45 millió forintért), a másik, 99 négyzetmétereset 52 ezer euróért (15 millió forint). A nagyobb ház egy 545, a kisebbik egy 778 négyzetméteres telken található. 

Az ingatlanok a portál szerint a település nagyon eldugott, félreeső részén állnak, a kisebbik ráadásul felújításra szorul. Az Átlászó Erdély honlapján erlérhető adásvételi szerződésekben még Böröcz István akkori MTVA-vezérigazgató szerepel, az egyik dokumentum az ügyben eljáró megbízottját, Havasi Jánost, a Párizsi Magyar Intézet jelenlegi vezetőjét is feltünteti.  

Az Átlátszó munkatársai idén júliusban, a Tusványosi Szabadegyetem idején felkeresték a helyszínt, ahol csak az egyikben érzékeltek mozgást. Mint azt a portál írta, egy korábbi adatigénylésük eredményeként megtudták, hogy 2016-ban 25 MTVA-munkavállaló volt jelen a rendezvényen, utaztatásuk több mint 500 ezer forintba (1600 euró) került. A 4-5 napig tartó szabadegyetem idején az MTVA-munkatársak szállása, ellátása és a napidíja még ennél is húzósabb tételt jelentett: összesen 2,9 millió forintra (9300 euró) rúgott. A munkatársak a Fenyő Villában és más, szervezők által biztosított szálláshelyeken voltak elszállásolva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.