237-en meghaltak Szomália történetének legsúlyosabb merényletében

Két helyszínen robbantottak Mogadishuban. Több mint háromszázan megsérültek.

MN
2017. 10. 15. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantásról tudósító cikkében a The New York Times már több, mint kétszáz áldozatról számol be. Az írás a korábbi szomáliai belügyminiszter, Abdirizak Omar Mohamed információira hivatkozik.

The Washington Post vasárnap kora délután 189 halottról tett említést. Közöttük van egy szabadúszó újságíró is.

Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök korábban felszólította az embereket, hogy adjanak vért. Emellett „nemzeti tragédiának” nyilvánította a támadást, s háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Az első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a szomáliai főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett pokolgép robbant fel. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Két órával később másik robbanást lehetett hallani Mogadishu Madina nevű kerületéből, ahol szintén autóba rejtett pokolgép robbant.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az as-Sabáb iszlamista milícia áll a merénylet hátterében. Az al-Kaidával szövetséges as-Sabáb visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy iszlamista államot hozzon létre Afrika szarván.

Vasárnap Hassan Ali Khayre Szomália miniszterelnöke egy politikusokból, civil és vallási vezetőkből álló 16 tagú testületet állított fel az állami temetés megszervezésére és a sérültek megsegítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.