A belga hatóságok Abdeslam ideiglenes kiadatását kérték Franciaországtól

Névtelenséget kérő források szerint az ügyben néhány napon belül döntenek a francia hatóságok.

MTI
2017. 10. 27. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga szövetségi ügyészség megerősítette a Le Soir című lap értesüléseit a kiadatási kérelemről, kiemelve, hogy „a jelenleg Franciaországban őrizetben tartott Abdeslam esetleges jövőbeli átszállításról semmilyen részletet nem fognak nyilvánosságra hozni”.

Névtelenséget kérő források szerint az ügyben néhány napon belül döntenek a francia hatóságok.

A rendőrség tavaly márciusban, még a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely – mint később kiderült – a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált.

A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek; kettőnek – köztük Abdeslamnak – viszont sikerült elmenekülnie a háztetőkön át. A lövöldözésben több rendőr is megsebesült. A szökevényeket néhány nappal később elfogták.

Az ügyben Abdeslam és társa, Soufien Ayari ellen gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.

A tárgyalást december 18–22. között tartják Brüsszelben.

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.