A Jeges-tengerbe zuhant egy orosz helikopter

A fedélzeten nyolc ember volt. A baleset a norvég fennhatóság alá tartozó Spitzbergák közelében történt.

MTI
2017. 10. 26. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég hatóság Twitter-üzenetéből nem derült ki egyértelműen a Barentsburgtól 2-3 kilométerre a tengerbe zuhant helikopter utasainak sorsa. Értesülések szerint a helikopter Pyramidenből (oroszul: Piramida), az egykori orosz szénbányász településről tartott Barentsburgba, amikor nyomtalanul eltűnt.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: orosz állampolgárok voltak a gép utasai. Úgy tudni, hárman az orosz arktiszi és antarktiszi tudományos kutatóintézet munkatársai, öten pedig a Mi–8-as típusú szállítóhelikopter legénységéhez tartoznak. Az orosz tárca emellett bejelentette: egy Il–76-os teherszállító repülőgépet küld fedélzetén egy mentőalakulattal, amelynek tagjai közt több mint 20 búvár is van.

Az NTB norvég hírügynökség szintén a mentőszolgálatra hivatkozva úgy tudja, hogy a helikopter nem adott le segélykérő jelet.

„Olajat találtunk a vízfelszínen, de roncsokat nem” – mondta Olav Bjorgaas, a norvég mentőszolgálat egyik szóvivője. Hozzátette: a munkálatokat a heves hóesés miatti rendkívül rossz látási körülmények hátráltatják.

Egy másik szóvivő korábban közölte, hogy a baleset körzetébe két hajót és egy keresőhelikoptert irányítottak. Bjorgaas szerint mostanra a parti őrség egységein kívül egy másik helikopter, illetve halászok is csatlakoztak a kereséshez, a helyi kórházakat készültségbe helyezték.

2008 márciusában kilencfős személyzettel zuhant le egy Mi–8-as Barentsburgtól 4 kilométerre, hárman életüket vesztették a balesetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.