A migráció jobban érdekli az osztrákokat, mint a nyugdíjak

Nemcsak a magyar közéletet uralta el a bevándorlás kérdése, Ausztriában is ez a fő téma.

MN
2017. 10. 13. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden második osztrák azt szeretné, ha a hajrába érkezett választási kampányban a bevándorlásról, menekültekről és integrációjukról folyna vita – derül ki az Imas felméréséből, amelyet a Die Presse ismertetett.

A vasárnapi parlamenti választás előtt közölt kutatás eredménye azt mutatja, hogy a megkérdezettek 56 százaléka a migrációról szeretne vitát, és csak 51 százalékuk a szociális ügyekről, mint például a családtámogatás, a lakhatás vagy a nyugdíj. A gazdaság és a munkahelyteremtés témája a harmadik helyre szorult, csak 31 százalék szeretné, ha a választási kampány erről szólna. A bűnözést és a terrorizmust 15, az oktatást és a kormányzat stílusát 10-10, a környezetvédelmet 9 százalék említette. A sor legvégén az EU-s ügyek állnak, ez csak 4 százalék szerint fontos.

A képet árnyalja, ha életkor szerint nézzük az eredményt: a 60 éven felülieknek inkább a nyugdíjkérdés, az egészségügy és a migráció fontos, a fiatalabbaknak az oktatás, a szociális ellátás és a nyugdíj. Vidéken a bevándorlás és az életszínvonal a legfontosabb kérdés, a városokban inkább az oktatást és a szociális ellátást említették.

Ausztriában vasárnap tartanak előre hozott nemzetgyűlési választást. A legnagyobb esélyes a Sebastian Kurz külügyminiszter által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP), a második helyre az EU- és bevándorlásellenes Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) futhat be, megelőzve a botrányoktól megtépázott Ausztria Szociáldemokrata Pártját (SPÖ).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.