A Szlovák Posta nem terjeszt szélsőjobbos kampányanyagot

A posta jogértelmezése szerint terjesztőként ők is felelősséget viselnek a szóróanyag tartalmáért.

MN
2017. 10. 27. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szlovák Posta elutasította Marian Kotleba pártja, a szélsőjobboldali ĽSNS kampányanyagainak a terjesztését a megyei választások előtt – írja a pozsonyi Új Szó. Milan Uhrík, a párt alelnöke és Nyitra megyei elnökjelöltje cenzúrát kiált, a posta szerint azonban a szélsőséges tartalom miatt állították le a terjesztést.

Uhrík azt írta a Facebookon, a posta nem visz ki az anyagaikat Nyitra megyében. A Szlovák Posta szóvivője, Martina Macková meg is erősítette ezt, sőt, azt is mondta, hogy ez nemcsak Nyitra megyét érinti, hanem az egész országot. „A párt szóróanyagának megvizsgálása után a Szlovák Posta kedden utasítást adott a postáknak, hogy az anyagot ne fogadják el, és abban az esetben, ha mégis így tettek volna, azonnali hatállyal állítsák le a kézbesítését” – közölte a szóvivő.

A posta szerint a szóróanyagok olyan tételeket tartalmaznak, melyek sérthetik a polgárok vallási meggyőződését, illetve nemzetiség, rassz vagy szociális helyzet alapján diszkriminálhatják az embereket. A posta jogértelmezése szerint terjesztőként ők is felelősséget viselnek a szóróanyag tartalmáért, és ezért perelhetők is, így fenntartják a jogot, hogy bizonyos kiadványokat elutasítsanak.

Uhrík szerint ugyanakkor újkori cenzúráról van szó, és aktivistákat keres, hogy azok kézbesítsék a kampányújságot. A lapot egyébként a párt kampányrendezvényein az Extraplus nevű magazinnal együtt osztogatják, mely korábban a HZDS-hez közel álló hetilap volt, majd néhány éve Kotleba pártjának közelébe került. A Szlovák Posta által visszautasított kampányanyag elsősorban Kotlebáék Besztercebánya megyei eredményeit mutatja be meglehetősen csúsztató módon, emellett pedig visszaköszön benne az ĽSNS roma- és menekültellenes retorikája is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.