Abe Sinzó győzött, marad a feszült légkör Kelet-Ázsiában

Bejött a hazardőr politikai manőver: elsöprő győzelmet aratott Abe Sinzó japán kormányfő a hétvégi választáson.

Buzna Viktor
2017. 10. 23. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsöprő győzelmet aratott Abe Sinzó japán kormányfő a hétvégén tartott, előre hozott parlamenti választáson. A Liberális Demokrata Párt és koalíciós partnere, az Új Komeito vasárnap bebiztosította kétharmados többségét, miután az alsóház 465 képviselői mandátumából 313-at szerzett meg. Súlyos vereséget könyvelhetnek el ugyanakkor Abe politikai ellenfelei. A liberális ellenzéki Alkotmányos Demokrata Párt 54, a népszerű tokiói kormányzó, Juriko Koike vezette Remény Pártja pedig csak 50 helyet tudhat a magáénak.

Ezzel megtérült Abe „hazardőr” politikai manővere. A japán miniszterelnök szeptemberben kezdeményezett előre hozott választást, éppen azután, hogy népszerűsége történelmi mélypontra zuhant. A populistának bélyegzett Abét több korrupciós ügy miatt is támadta a sajtó, majd az időközben megerősödő észak-koreai fenyegetés szolgáltatta az utolsó lökést neki az előre hozott választás kiírásához. A konzervatív Abe szerint ugyanis az atomprogramjával gyorsan fejlődő Phenjan egyre nagyobb fenyegetést jelent a szigetországra, ezért a védelmi képességek emelése szükséges. Ehhez azonban módosítani kell a japán alkotmányt: a második világháború után elfogadott alaptörvény szűk teret ad a haderőfejlesztésre, Abe ezért módosítaná a pacifista jellegű kilencedik cikkelyt.

– A legsürgősebb feladatom az észak-koreai kérdés kezelése lesz – szögezte le a várakozásnak megfelelően Abe vasárnap tartott beszédében. Ehhez azonban elsősorban „keményebb diplomáciai eszközöket” vetne be, vagyis a haderőfejlesztést igénylő alkotmánymódosításhoz a miniszterelnök óvatosan nyúl hozzá, az előrejelzések szerint a kérdés már csak a következő évben kerül terítékre. Abe ugyanakkor diplomáciai fronton valóban erősít. Hétfőn telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel, megállapodásuk szerint a két politikus növelni fogja a nyomást Phenjanra. Az észak-koreai kérdésben további fejlemény várható, ugyanis november 5-én személyesen is Tokióba látogat a Fehér Ház ura.

Elemzők szerint ugyanakkor a választás nem csak Észak-Koreáról szólt. A most 62 éves Abe Sinzó Japán leghosszabban szolgáló miniszterelnöke, és a hétvégi választási siker bizonyára újabb lendületet ad neki, hogy a 2018 őszén esedékes pártelnöki választáson újrázhasson. Az mindenesetre bizonyos, hogy Abe személyében Ázsia újabb erős embere konszolidálta hatalmát. Pekingben közben zajlik a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, ahol a japán kormányfő kollégája, Hszi Csin-ping is pozícióinak megerősítésén dolgozik, várhatóan sikerrel. A rivalizáló kelet-ázsiai hatalmak hűvös viszonyában tehát a következő években nem várható elmozdulás. Ez olvasható ki a hivatalos pekingi reakcióból is. A kínai külügy Abe sikerére válaszul csak annyit közölt: „reméljük, hogy Japán a jövőben is konstruktív szerepet vállal a régió békéjének és stabilitásának fenntartásában”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.