Afrikai Marshall-tervet javasol az EP elnöke a menekültek megállítására

Tajani szerint ezzel megakadályoznák az észak felé irányuló migrációs hullámokat.

MN
2017. 10. 30. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afrikai Marshall-terv létrehozására tett javaslatot hétfőn az Európai Parlament elnöke Tunézia fővárosában. Antonio Tajani közölte, javasolni fogja, hogy negyvenmilliárd eurót fordítsanak erre a célra az Európai Unió 2020–2026-os költségvetéséből – írja az MTI.

A beszámoló szerint a tunéziai parlament előtt mondott beszédében az olasz politikus úgy vélekedett, a terv elősegítené az afrikai kontinens gazdasági és szociális fejlődését, és megakadályozná az észak felé irányuló migrációs hullámokat.

Tajani kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Tuniszba. Hangsúlyozta: az együttműködés az olyan kérdésekben, mint a terrorizmus, a határellenőrzés és a szélsőségesség felszámolása, a kulcsa az európai biztonságnak.

„Európának az Afrikának szánt igazi Marshall-terv útját kell választania, vagyis be kell fektetnie – jelentette ki. – Meg kell próbálni megérteni, hogy miért indulnak neki emberek ezrei, hamarosan milliói a hazájukból: az éghajlatváltozás, a sivatagosodás, amely felfalja a mezőgazdaságot, az éhínség, az aszály, a háború, a szegénység és a népességnövekedés miatt.”

Az Európai Parlament elnöke szerint a fekete kontinensen tapasztalható népességrobbanás következtében 2050-re 2,5 milliárd ember, többségében fiatal él majd Afrikában, akiknek meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a jövőben szülőhelyükön boldogulhassanak.

Tajani szerint a béke, a stabilitás és a fiatalok foglalkoztatása szükséges ahhoz, hogy elkerüljék: „a munkaszerzés álma olyan csalódássá váljon, amely a fiatalokat kiszolgáltatja a szélsőségességnek, vagy az ország elhagyására készteti őket”. Az olasz politikus elsődleges feladatnak nevezte a munkanélküliség arányának csökkentését a fiatalok körében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.