Az iráni elnök visszautasította a találkozást Trumppal

Utoljára 2013-ban Barack Obama beszélt telefonon Róhanival.

MN
2017. 10. 29. 20:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni külügyi minisztérium szerint Haszan Róhani elnök visszautasított egy találkozót Donald Trump amerikai elnökkel szeptemberi New York-i tartózkodása során – tudatta az ILNA félhivatalos iráni hírügynökség vasárnap. Róhani az ENSZ Közgyűlésének ülésére érkezett az Egyesült Államokba.

Bahram Gaszemi külügyi szóvivő szerint az amerikai fél találkozót kezdeményezett, amelyet az iráni elnök nem fogadott el.

2013-ban Barack Obama telefonon beszélt Róhanival, évtizedek óta ez volt a legmagasabb szintű kapcsolat Teherán és Washington között. Az iráni keményvonalasok felháborodottan bírálták a közeledést. Azóta nem került sor hasonló kommunikációra a két ország között, amelyek 1979-ben, a teheráni nagykövetségi túszdrámát követően megszakították diplomáciai kapcsolataikat egymással.

Donald Trump október közepén úgy döntött, nem igazolja, hogy Teherán eleget tesz a 2015-ös atomegyezményben foglalt kötelezettségeinek. Az amerikai elnök korábban többször bírálta a Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok, illetve Irán között létrejött megállapodást, amelyben Teherán atomprogramjának korlátok közé szorítását ígérte a vele szembeni szankciók feloldásáért cserébe. Trump azt mondta: Iránt egy fanatikus rezsim irányítja, amelynek soha nem szabad atomfegyverhez jutnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.