Brexit: derűlátóan nyilatkozott a tárgyalásokról Theresa May

„Építő jellegű légkörben” folynak az egyeztetések – szögezte le.

MN
2017. 10. 23. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, „nagyratörő és határozott” az ország jövőjét és a brexitről folytatott tárgyalásokat illetően. „Ha közösen lépünk előre, ennek az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti közös erőfeszítés és törekvés alapján kell történnie” – mondta a kormányfő. Az uniós állampolgárok jogaival kapcsolatban a miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben sikerül megállapodni az unióval – írja az MTI.

Theresa May kijelentette: bízik abban, hogy a tárgyalások a decemberi uniós csúcstalálkozóig eljutnak a végső szakaszba. Hozzátette, azt várja, hogy a brit parlament előbb szavazzon a brexitről kötendő végleges megállapodásról, mint az az Európai Parlament elé kerül. „Megmondtuk, hogy a házban szavazás lesz a megállapodásról, és azt várjuk, hogy előbb megtörténik itt a szavazás, mint az Európai Parlamentben” – jelentette ki.

Nagy-Britannia tárgyalást akar folytatni az unióval a kiválás utáni kereskedelemről és kapcsolatokról, az uniós vezetők szerint azonban még nem sikerült elegendő eredményt elérni a kiválás feltételeiről, egyebek mellett a Nagy-Britannia által az uniós kötelezettségei fejében fizetendő összegről.

May közölte: Nagy-Britannia annyit fizet, amennyivel tartozik, az általa javasolt 20 milliárd euró azonban jóval alatta marad az Európai Unió által becsült 60 millió eurónak. A kormányfő azt nem tudta megmondani, hogy az összegről szóló törvény mikor kerül az illetékes parlamenti bizottság elé. Hangsúlyozta: világos, hogy addig nem lehet megállapodni a kiváláskor fizetendő összegről, amíg nincs megállapodás a brexit utáni kapcsolatokról. Hangsúlyozta, hogy „pontonként megyünk végig a potenciális kötelezettségeinken”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Brüsszelben úgy fogalmazott: korrekt, kiegyensúlyozott, tisztességes megállapodásra van szükség a brexitről. Hozzátette: a megállapodásoknak sikerre kell vezetniük, Theresa May kormányfő meg tudja győzni a briteket a megegyezés fontosságáról és részleteiről.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is túlzónak minősítette a brexittárgyalások megfenekléséről szóló híreket, még ha jelenleg holtpontról lehet is beszélni. Az ülést lezáró sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a decemberi EU-csúcson sikerül továbblépni a jövőbeli kapcsolatok kérdését érintő második tárgyalási szakaszra. „Bár nem sikerült elegendő előrelépést elérni, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne történt volna haladás” – mondta Tusk.

London és az unió június 19-én kezdte meg Brüsszelben a kiválás feltételeiről folytatott tárgyalásokat, miután a brexitről tartott népszavazáson 51,9 százalék szavazott a kiválás mellett. A tárgyalások a tervek szerint 2018 novemberéig tartanak, ami után a tagállamok parlamentjének fél éve van a megállapodás ratifikálására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.