Brexitügyi miniszter: Lehetséges a kereskedelmi megállapodás a kilépésig

Nagy-Britannia előző EU-nagykövete közben élesen bírálta a londoni kormány stratégiáját.

MN
2017. 10. 25. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Davis, a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokat brit részről összehangoló miniszter a londoni alsóház összpárti brexitbizottságának szerdai meghallgatásán az MTI összefoglalója szerint kiemelte, hogy Nagy-Britannia technikai értelemben egészen az EU-tagság hivatalos megszűnésének pillanatáig nem írhat alá szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unióval. Megfogalmazása szerint azonban ez a kilépés pillanata utáni „első nanoszekundumban” megtörténhet.

A miniszter a bizottsági meghallgatáson megerősítette, hogy a kormány vámmentes kereskedelmet biztosító, átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val.

David Davis kiemelte, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabadkereskedelmi tárgyalásai – tekintettel a brit tagságra – teljesen azonos szabályozói rendszerre és a már kiépült, évi 600 milliárd euró értékű kétoldalú kereskedelmi forgalomra alapozódva indulnak.

A miniszter szerint a kormány által célként kitűzött szabadkereskedelmi megállapodáshoz mindezek alapján egészen másféle út vezet, mint egyéb hasonló egyezményekhez, ezért nem lehet figyelembe venni azokat a figyelmeztetéseket, amelyek szerint a kilépési tárgyalásokra rendelkezésre álló szűkös időkeret nem lesz elégséges a szabadkereskedelmi egyezmény kidolgozásához.

Sir Ivan Rogers, Nagy-Britannia előző EU-nagykövete, aki idén váratlanul lemondott tisztségéről, élesen bírálta a kormány brexitstratégiáját, távozása előtt ismertté vált állásfoglalásában nem nevezte kizártnak, hogy az EU-val folytatott brit kereskedelem jövőbeni feltételeiről szóló tárgyalások a hasonló egyezmények tapasztalatai alapján akár a 2020-as évek közepéig is elhúzódhatnak.

A minap azonban Theresa May brit miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy a London által célként kitűzött szabadkereskedelmi megállapodás nem hasonlítható a más országok által követett mintákhoz, tekintettel a már meglévő keretrendszerre.

May a brexittárgyalásokról tartott múlt heti alsóházi tájékoztatójában kijelentette: kormánya olyan egyedi és nagyratörő gazdasági partnerséget javasol az Európai Uniónak, amely tükrözi azt a példátlan helyzetet, hogy e partneri viszonynak mindkét fél azonos szabályokkal és szabályozókkal indul neki.

Az Egyesült Királyság fenntartja maradéktalan elkötelezettségét a kétoldalú szabadkereskedelem mellett, és ehhez olyan keretrendszerre lesz szükség, amely lehetővé teszi egyrészt a szabályok összehangolását az EU-val, de az eltérést is e szabályoktól olyan pontokban, amelyekben London ezt szükségesnek látja – fogalmazott a kormányfő.

Theresa May szerint az Egyesült Királyság ugyanakkor elveti az olyan új kapcsolatrendszert az EU-val, amelynek alapja az Európai Gazdasági Térségben (EEA) viselt tagság lenne, ugyanis az EEA-tagság azt jelentené, hogy Londonnak a jövőben is automatikusan és teljes mértékben el kellene fogadnia az új EU-szabályokat, amelyek kidolgozására viszont uniós tagságának megszűnése után csekély befolyása lenne.

A brit kormány olyan jellegű szabadkereskedelmi megállapodásra sem törekszik, amilyet Kanada kötött az EU-val, mivel ez olyan korlátokat emelne a kölcsönös piaci hozzáférés elé, amelyek sem a brit, sem az EU-gazdaságnak nem válnának hasznára – mondta minapi alsóházi felszólalásában a miniszterelnök.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Brüsszelben egyébként úgy fogalmazott: korrekt, kiegyensúlyozott, tisztességes megállapodásra van szükség a brexitről. Hozzátette, a megállapodásoknak sikerre kell vezetniük, Theresa May kormányfő meg tudja győzni a briteket a megegyezés fontosságáról és részleteiről.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is túlzónak minősítette a brexittárgyalások megfenekléséről szóló híreket, még ha jelenleg holtpontról lehet is beszélni. Az ülést lezáró sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a decemberi EU-csúcson sikerül továbblépni a jövőbeli kapcsolatok kérdését érintő második tárgyalási szakaszra. „Bár nem sikerült elegendő előrelépést elérni, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne történt volna haladás” – mondta Tusk.

London és az unió június 19-én kezdte meg Brüsszelben a kiválás feltételeiről folytatott tárgyalásokat, miután a brexitről tartott népszavazáson 51,9 százalék szavazott a kiválás mellett. A tárgyalások a tervek szerint 2018 novemberéig tartanak, ami után a tagállami parlamenteknek fél évük van a megállapodás ratifikálására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.