CIA: Megtámadhatja az Egyesült Államokat az Iszlám Állam

Hírszerzési információk szerint kereskedelmi repülőjáratok eltérítésére készülhet a terrorszervezet.

MN
2017. 10. 20. 6:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támadást indíthat az Iszlám Állam (IÁ) az Egyesült Államok ellen – erre figyelmeztetett a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője csütörtökön amerikai hírszerzési információk alapján. Mike Pompeo egy biztonságpolitikával foglalkozó kutatóintézet washingtoni rendezvényén fejtette ki: noha kiűzték az Iszlám Állam terroristáit a szíriai Rakka városából, a terrorszervezet továbbra is „óriási fenyegetést” jelent.

A CIA vezetője elmondta, a világon mindenhol vannak terroristák, akik a kereskedelmi repülőjáratokat eltérítve jelenthetnek veszélyt a nyugat-európai országokra és az Egyesült Államokra. Az amerikai belbiztonsági minisztérium a repülőtereken már hozott speciális intézkedéseket, amelyek kiszűrhetik „a kereskedelmi járatokon érzékelhető fenyegetést” – az MTI szerint Elaine Duke, a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója beszélt erről az Egyesült Államok londoni nagykövetségén. A Demokráciák Védelméért Alapítvány rendezvényén Pompeo – Rakkára utalva, ahol a terroristák kikiáltották kalifátusukat – kifejtette, hogy „a kalifátus összeomlása nagyszerű hír, de csak részben”, mert az Iszlám Állam a jövőben átalakulhat más jellegű terrorszervezetté. „Őrültség lenne azt jósolni, hogy az Iszlám Államnak nem lesznek utódjai” – hangoztatta Pompeo. Leszögezte: az Egyesült Államok komolyan veszi az Iszlám Államot és a vele kapcsolatban álló terrorcsoportokat mind a Közel-Keleten, mind Délkelet-Ázsiában.

A CIA igazgatója szót ejtett Észak-Koreáról és Iránról is. Előbbiről azt mondta: Phenjan néhány hónapon belül képes lehet arra, hogy tökéletesítse atomfegyverzetét. „Ma közelebb állnak hozzá, mint öt évvel ezelőtt. Arra számítok, hogy ha a nemzetközi közösség nem szorítja vissza őket, akkor öt hónapon belül sikerül tökéletesíteniük az arzenáljukat” – emelte ki.

Iránról szólva Pompeo szerint fontos, hogy az amerikai elnök mindent megtegyen azért, hogy Teherán ne legyen képes atombomba előállítására. Egyetértett a Teheránnal kötött többhatalmi atomalku fenntartásával, de szigorúbb ellenőrzést sürgetett. Mike Pompeo után beszédet mondott Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is. Észak-Koreáról szólva leszögezte: „még nem futottunk ki az időből, de közel állunk hozzá”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.