Egy ideig még Magyarországon marad a „pakisztáni mészáros”

A férfit ideiglenes kiadatási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék.

MN
2017. 10. 26. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenes kiadatási letartóztatásba helyezte csütörtökön a Fővárosi Törvényszék azt a pakisztáni férfit, akivel szemben hazájában emberölés bűntette miatt folyik büntetőeljárás – derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

Tájékoztatásuk szerint a pakisztáni társbíróság még 2016. január 5-én azért rendelte el Z. A. nemzetközi körözését, mert a gyanúsítás szerint a férfi 2015. június 22-én Pakisztánban társaival együtt egy korábbi peres ügy miatt megölt egy embert. A pakisztáni társbíróság a körözött elfogása esetén azért kérte a kiadatást, hogy Z. A.-val szemben a büntetőeljárást lefolytathassa.

A férfit Magyarországon, Baranya megyében fogták el. A határra szállítás közben, a kitoloncolás során bemondott adatait ellenőrizte le a rendőrség, és megállapították, hogy vele szemben nemzetközi elfogatóparancs került kibocsátásra. Z. A. a meghallgatáson nem vitatta, hogy a pakisztáni társbíróság körözi, azonban tagadta a cselekményt, és azzal védekezett, hogy az elkövetés idején Görögországban tartózkodott, ahol úgynevezett fehér kártyás volt, ami azt jelenti, hogy menedékjogi státuszt kapott.

A közleményben kiemelik, hogy a Fővárosi Törvényszék az eljárás során a kiadatás feltételeit és nem azt az ügyet vizsgálta, amely miatt a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátották – vagyis a törvényszék nem a bűncselekményről, hanem arról hozott határozatot, hogy a kiadatás feltételei fennállnak-e.

Mint írják, a férfi nem járult hozzá az úgynevezett egyszerűsített kiadatásához, ezért a törvényszék a specialitás szabályait alkalmazta. Ez azt jelenti, hogy

Az ideiglenes kiadatási letartóztatás a kiadatási letartóztatás elrendeléséig tart, azonban a kiadatási kérelemnek 40 napon belül, azaz 2017. december 5-ig meg kell érkeznie a törvényszékhez – ellenkező esetben a letartóztatás megszűnik. Amennyiben ez a kérelem megérkezik, a kényszerintézkedés maximum az elfogástól számított 2 évig tarthat. A döntés jogerős.

Szerdán az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BK) arról számolt be, hogy a „pakisztáni mészáros” néven ismert férfit hetvenszeres gyilkosságért körözték, és osztrák nyomozók – informátorokra támaszkodva – kiderítették, hogy Z. A. embercsempészek segítségével Ausztriába akart jutni. Az osztrák hatóságok a BK embercsempészet és -kereskedelem elleni hivatalának szakértőivel értesítették magyar kollégáikat. A közölt információk alapján a magyar hatóságok a Baranya megyei Bólynál lévő erdőségben, a horvát–szerb–magyar hármas határ mentén elfogtak negyvenkét illegális bevándorlót, és a férfi köztük rejtőzött. 

Közlésük szerint a harmincöt éves férfit azzal vádolják, hogy mintegy hetven embert gyilkolt meg fizetség ellenében Pakisztánban. A bérgyilkosságok részleteiről az osztrák hatóságoknak nincsenek értesüléseik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.