ENSZ: 13 millió szíriainak van szüksége segélyre

Hat év alatt a szíriai polgárháborúban legalább 330 ezren haltak meg, és milliók váltak menekültté.

MTI
2017. 10. 31. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 13 millió szíriainak van szüksége segélyre annak ellenére, hogy sikerült bizonyos haladást elérni az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni küzdelemben – jelentette ki hétfőn Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának a vezetője. A tisztviselő a Biztonsági Tanácsnak számolt be tapasztalatairól videokapcsolattal Jordániából. Hangoztatta, hogy a szíriai válság hatása továbbra is mélyreható.

Az Iszlám Állam egykori székhelyéről, Rakkából mintegy 436 ezer ember menekült el hatvan különböző helyre. A kelet-szíriai Deir ez-Zórt pedig augusztus óta 350 ezren hagyták el, ebből 250 ezren októberben. Mintegy 3 millió ember él a humanitárius segélyek szempontjából nehezen megközelíthető helyen.

Lowcock ugyanakkor azt is elmondta, hogy a nehézségek ellenére az ENSZ és partnerei folytatják Szíriában a világ legnagyobb méretű humanitárius segélyműveletét.

Matthew Rycroft, brit ENSZ-nagykövet a BT állandó tagjainak részvételével tartott – Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország – tanácskozáson hangsúlyozta, hogy a testületnek szoros figyelemmel kell kísérnie a jövő hónapban a svájci Genfben tartandó szíriai béketárgyalásokat.

Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja csütörtökön azt mondta, hogy november 28-án kezdődik a szíriai rendezésről az ENSZ égisze alatt tartott tárgyalások újabb fordulója. Ezzel párhuzamosan a kazah fővárosban, Asztanában folytatódnak az Oroszország, Irán és Törökország védnöksége alatt rendezett Szíria-közi tárgyalások, amelyek célja szintén a konfliktus rendezése.

De Mistura felszólította az érintett feleket, hogy összpontosítsanak egy új alkotmány megszövegezésére és az ENSZ égisze alatt Szíriában tartandó választások megtartására.

Hat év alatt a szíriai polgárháborúban legalább 330 ezren haltak meg, és milliók váltak menekültté.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.