Ferenc pápa: Európát nem kvóták, hanem emberek alkotják

Az együttérzés mentheti meg a meddővé, bürokratikussá váló kontinenst – mondta Strasbourgban a pápa.

Koncz Tamás
2017. 10. 29. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú beszédben értekezett Európa jövőjéről szombaton Ferenc pápa; a Vatikán feje a keresztényi hozzájárulásról szóló strasbourgi konferencián emlékeztetett a kontinens gyengülésének okaira.

A pápa szerint a keresztények első és talán legnagyobb ajándéka az lehet, ha emlékeztetnek rá, hogy Európa nem statisztikai adatok tömege – emberek teremtették és alkotják, közös céljaik azonban elvesztek, számokká redukálódtak az intézmények közötti üzengetésben.

„Már nincsenek állampolgárok, csak szavazók. Nincsenek munkások, csak gazdasági mutatók – nincsenek migránsok sem, csak kvóták, a szegényeket pedig eltakarja a szegénységi küszöb”

– fogalmazott Ferenc pápa, aki új szolidaritásra hívta az kontinens lakóit. Mint mondta, a statisztikák hasznosak, de lélektelenek és arra jók, hogy ne nézzünk szembe az igazán fájó problémákkal.

Ferenc szerint Európa gyengülését a 60-as évek óta a születési szám drámai és mesterségesen is elidézett visszaesése okozza – másrészt az is, hogy a kontinens nem nyújt kulturális és anyagi támaszt a felnövekvő generációk számára. Európának egyfajta memóriadeficitje van – ahhoz, hogy a jövője gazdagabb legyen, emlékeznie kell saját múltjára és fel kell idéznie a szolidaritás fontosságát is, mondta a pápa.

A római katolikus egyház vezetője beszélt a migrációról is, amit inkább lehetőségnek, mint tehernek tart. Ferenc szerint az a befogadás nem jelenti a különbségek elmosását: egy közösség akkor igazán befogadó, ha szem előtt tartja a kulturális különbséget, sőt, tanul belőlük.

Ferenc hozzátette: a befogadás nem jelent egyben korlátlan és ellenőrizetlen migrációt – a menekülteket igenis kell ellenőrizni, és komoly személyes felelősségük van abban, hogy megismerjék a befogadó társadalom szabályait, tiszteletben is tartsák azokat.

Ugyanakkor nem állíthatunk falakat pusztán félelemből és közönyből a rászorulók elé

– mondta a pápa, Jézus szavait is idézve: „Mert idegen voltam, és ti befogadtatok” (Mt 25,35).

Ferenc szombati beszédét itthon elsőként a Magyar Szociális Fórum idézte, a közmédia nem számolt be róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.