Francia párthatározat a miniszterelnök és a kormánytagok kizárásáról

A legnagyobb ellenzéki párt életét május óta keseríti meg a széthúzás.

MTI
2017. 10. 25. 4:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emmanuel Macron államfőt támogató, országosan ismert öt jobboldali politikus – a miniszterelnök mellett Gérald Darmanin és Sébastien Lecornu miniszterek, valamint a Konstruktívak néven önálló nemzetgyűlési frakcióalapítást kezdeményező Franck Riester és Thierry Solère képviselők – kizárásáról szóló bejelentés után azonban kiderült, hogy – miután a vezetőségi tagoknak kevesebb mint a fele szavazott – a szankció egyelőre nem hivatalos. A következő napokban újra össze kell ülniük az LR vezetőinek, hogy hivatalossá tegyék a kizárásokat.

Az LR közleményében jelezte, tudomásul vette, hogy a miniszterelnök önként távozott a pártból, miután meg sem jelent a bizottság előtt, amely meghallgatta a jobboldalon árulónak tekintett politikusokat.

A legnagyobb francia ellenzéki párt életét azóta keseríti meg a széthúzás, amióta a pártalapító Édouard Philippe-et májusban kinevezte a köztársasági elnök kormányfőnek.

Az Emmanuel Macronnal együttműködő jobboldali politikusok sorsáról szóló döntés azóta húzódott. Az érintett képviselők és kormánytagok október 11-ig kaptak haladékot a pártjuktól, hogy magyarázattal szolgáljanak arra, miért csatlakoztak a kormánytöbbséghez, de egyikük sem tette meg.

„Mindenki tudja, ki vagyok. Vállaltam a felelősséget már a választások előtt” – mondta október elején a miniszterelnök egy rádióinterjúban.

Édouard Philippe szerint „már mindenki jól megértette, hogy a köztársasági elnök valami újat akar építeni” azzal, hogy jobb- és baloldali, valamint centrista politikusokat is kinevezett a kormányba. „Soha nem voltam híve az ultimátumoknak. Nem kommentálom a pártszervezetek működését” – tette hozzá a pártja, a Köztársaságiak szétesését érintő kérdésre válaszolva.

Édouard Philippe a kizárást követően ugyanakkor nem kíván csatlakozni Emmanuel Macron Lendületben a Köztársaság nevű pártjához.

„Politikailag elkötelezett maradok, és a politikai elköteleződésem szerintem többet ér, mint egy pártcímke” – fogalmazott.

Ez lesz az első alkalom az 1958 óta fennálló V. köztársaság történetében, hogy a miniszterelnök pártonkívüli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.