Függetlenséget hirdethet a katalán elnök

Puigdemont abban az esetben lép, ha Madrid felfüggeszti Katalónia autonómiáját.

MN
2017. 10. 19. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forrás közlése szerint ezt Carles Puigdemont pártjának, az Európai Katalán Demokrata Pártnak (PDeCAT) egy tanácskozásán jelentette ki – írja az MTI.

A katalán elnök a múlt héten közölte, hogy az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a spanyol kormánnyal folytatandó párbeszéd érdekében. Ezt követően a barcelonai parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását azonban az elnök felfüggesztette.

Madrid ezt követően felszólította a katalán kormányt, hogy tisztázza: kinyilvánította-e a közösség függetlenségét. Erre egyértelmű választ nem kapott a spanyol központi kormány, és ezért ismételten felszólította a katalán kormányzatot a helyzet tisztázására, illetve leszögezte, a törvényességhez visszatérés megelőz bármilyen demokratikus párbeszédet. Mariano Rajoy spanyol kormányfő levélben figyelmeztette Puigdemont-t, hogy csütörtökön 10 óráig van még ideje világos választ adni Madrid kérdésére és visszatérni a törvényességhez.

Bár a spanyol kormány nem közölte, hogy konkrétan milyen lépéseket tesz, amennyiben a csütörtöki határidőig sem kap választ Barcelonából, felmerült annak lehetősége, hogy az alkotmány 155-ös cikkelyét fogja alkalmazni. A cikkellyel olyan folyamatot indíthat el a madridi kormány, aminek következtében Katalónia elveszítheti jelenlegi önrendelkezési jogát.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök egyébként a madridi parlament alsóházának szerdai ülésén észszerű cselekvésre szólította fel a katalán elnököt. „Az egyetlen, amit kérek, hogy cselekedjen észszerűen, kiegyensúlyozottan, helyezze előtérbe minden állampolgár, a spanyolok összességének és a katalánok összességének általános érdekeit” – fogalmazott a kormányfő, aki Jordi Xucla, a PDeCAT képviselőjének kérdésére adott választ a törvényhozásban. Arra kérte a képviselőt: tegyenek erőfeszítéseket a katalán elnök meggyőzésére, hogy ne okozzon még több problémát, különben „kötelezi a kormányt olyan döntések meghozatalára, amelyeket jobb lenne sosem megtenni”.

Az alkotmány 155-ös cikkelye csupán azt határozza meg, hogy ha a kormány alkalmazni akarja, akkor javasolt intézkedéseinek listáját el kell küldenie a parlament felsőházának, a szenátusnak, amely megvitatja őket, majd pedig szavaz róluk. Carles Puigdemont korábban meglepetését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a spanyol kormány kész alkalmazni a 155-ös cikkelyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.